SON DAKİKA

Bir Sepet Dolusu Kibir -2

Bu haber 19 Kasım 2022 - 16:36 'de eklendi.
Abone ol

”Bir sepet dolusu kibir ile çıkılan yolun sonu ancak ve ancak keder ile biter.”

Bundan sonrası için farklı söylenceler vardır. Ameinios adında bir genç kız, usanmadan Narkissos’a aşkını ilan eder fakat her defasında kaba bir şekilde reddedilir. Defalarca kez küçük düşen ve daha fazla dayanamayan Ameinios, kendisini öldürür. Ölürken de tanrılara, Narkissos’u cezalandırmaları için dua eder. Bu duayı duyan Tanrıça Artemis, Narkissos’u kendisine âşık olması için cezalandırır. 

Başka bir söylenceye göre ise bu hayatta sadece kendisini seven ve herkesi reddeden Narkissos, Aşk Tanrıçası Afrodit’i oldukça kızdırmıştır. Ekho’nun da durumunu gören Afrodit, Narkissos’u cezalandırmak için oğlu Eros’u görevlendirir. Aslında vereceği ceza Narkissos’un en çirkin kişiye âşık olmasıdır. Yine bir av sonrası susayan Narkissos, su içmek için eğildiği sırada, onu takip eden Eros yanlışlıkla okunu atar ve yanlış cezanın doğmasına sebep olur. Suda yansıyan görüntüsüne deli gibi âşık olur ve tutulup kalır. Suda yansıyan görüntünün kendi görüntüsü olduğunu bilmez. Gördüğü yüz, bugüne kadar ona gelen tüm perilerden, tüm tanrılardan daha güzeldir. Suya öpücükler atar, o görüntüyü tutmak için ellerini daldırır fakat yine de sevdiğine ne ulaşabilir ne de yakalayabilir. Sudan kafasını kaldıramaz, aşktan yanar tutuşur da yine de ona bakmaktan vazgeçemez. Narkissos’ta tıpkı ona olan sevgisinden eriyen Ekho gibi suyun kenarında eriyerek ölür gider. 

Narkissos’un hazin sonunu duyanlar öldüğü yere gider ve orada Narkissos’un bedeninin daha önce görmedikleri bir çiçeğe dönüştüğünü görürler. İlk kez gördükleri bu çiçeğe Narkissos’un adını verirler. Bu çiçek o kadar güzel kokuyordur ki, daha çiçeği görmeden kokusu herkesi büyülemeyi başarmıştır. 

Mitolojide ve hatta Homeros’un eseri olan Odysseia’da Rüzgarlı Mimas olarak geçer Mimas Dağı. Narkissos hikayesinin başladığı ve bittiği yer olarak kabul edilir. Bugün İzmir’in Karaburun Yarımadası’nda ki Mimas Dağı eteğinde, kendine aşık olduğu yer Narkissos Dilek Pınarı olarak geçmektedir.

Atatürk'ün Katilleri - Hüseyin Hakkı Kahveci

Narkissos’un yaşadığı bu hazin son psikoloji de narsizm olarak geçer. Narsizm, kişinin kendisine olan derin sevginin ve hayranlığın doğurduğu kişilik bozukluğudur. Gerçekte, kibirle dolaşanı kimse sevmez buna mitolojide ki tanrılarda dahildir. Bir sepet dolusu kibir ile çıkılan yolun sonu ancak ve ancak keder ile biter. Dillere destan güzelliğin, narsistlerin atası olarak anılması ne kadar hoş olmasa da dikkat çekici bir konudur ki, bu yüzden Caravaggio, Salvador Dali, William Waterhouse, Nicolas Poussin gibi ünlü ressamlar tuvallerine aktarmıştır. Narkissos’un adı narsizm, narcotic, narkoz ve nergis çiçeğine verilmiştir. 

Her çiçeğin bir anlamı olduğunu bugün, yaşadığımız bu çağda artık hepimiz biliyoruz. Adını Narkissos’tan alan nergis çiçeğinin de çeşitli anlamları vardır. Bilinen en yaygın anlamı aşktır. Aşk çiçeği denir fakat bu karşılıksız aşkı da, kendini ölümüne güzel bulmayı da temsil eder. Nergis çiçeği, aşk ya da karşılıksız aşkı yansıtmasının yanında, narsistliği de anlam olarak kendine yüklemiştir. Ilıman iklimlerde ve genellikle çayır ya da ormanlarda yetişen nergis çiçeği, suyu çok sever ve yeniden doğuşu temsil eder. Tıpkı Narkissos’un gezdiği ormanlar gibi, tıpkı suda ki yansımasına aşık olması gibi ve tıpkı öldükten sonra çiçeğe dönüşerek yeniden doğması gibi… Bir demet nergis çiçeğinin iyi talih getireceğine, tek nergis çiçeğinin ise talihsizlik getireceğinin inancı oldukça yaygındır. Bu açıdan baktığımızda, Narkissos’un öldüğü yerde tek nergis çiçeğinin açması da onun yaşadığı talihsizliğe vurgulanmıştır diyebilir miyiz? Peki siz hayatınız da kime ve hangi anlamda nergis çiçeği hediye ederdiniz? 

Özgenur Akış

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

Özgenur Akış[email protected]
04.07.1996 Eskişehir doğumluyum. İlkokul ve Ortaokul'u Eskişehir'de Sami Sipahi Ortaokulu'nda, Yunus Emre Lisesi'nde ise lise öğrenimimi tamamladım. Ortaokul öğrenimim sırasında Aikido ve tiyatro ile ilgilenirken, okul resim yarışmasında ödül kazandım. Liseyi bitirince özel sektörde Halkla İlişkiler Sorumlusu olarak çalıştım. Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü mezunuyum. Yükseköğrenimim sırasında Eti Arkeoloji Müzesi'nde staj yaptım. Sanat Tarihi ve Mitoloji alanlarında yazarlık yapmaktayım. Resim ve seramik alanlarında eserler çıkartmak, araştırma yapmak, kitap okumak, tarihi alanları ve müzeleri gezmek ile yakından ilgileniyorum. Orta derecede Korece ve İngilizce bilmekteyim.

BUGÜN ÇOK OKUNANLAR

BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR