Kusurlu bir idealle yola çıktığınızda, kusurları ancak idealin gerçekleşmesine yakınsa fark edersiniz.
Mesela İnsanlar Tanrı olmayı veya Ölümsüz olmayı hep düşünürler veya diğer insanların saçma bulacağı hayaller kurup bunu hiç kimseyle paylaşmazlar. Bu durum insanları Tanrı mertebesine gelmeyi hayal edemediklerinden yada ölümsüzlük rüyaları görmediklerinden değil, bu kadar açık sözlü ifadelere alışık olmadıklarından söylemezler veya söyleyene şaşırırlar.
Tarih bir çok dinin, imparatorluğun ve kültürün yükseliş ve batışına şahit olmuştur. Bu tip ayaklanmalar her zaman kötü sonuçlar doğurmamıştır. Hümanizm pekte uzun sayılmayacak bir süredir, üç yüz yıldır dünya hakimiyetini sürdürüyor. Firavunlar Mısır’da 3 bin yıl, Papalık Avrupa’da bin yıl hüküm sürdü. ||. Ramses döneminde bir Mısırlı’ya firavunların yok olacağını söyleseydiniz, muhtemelen dehşete kapılıp, nasıl firavunsuz yaşarız?’’ Düzen, Barış ve adaleti kim sağlayacak?’’ Derdi. Orta çağıdaki insanlara Tanrı’nın öleceğini söyleseydiniz “ nasıl Tanrısız yaşarız? Hayatımıza kim anlam verip bizi kıyametten koruyacak? “ diye feryat ederdi.
Geçmişe bakınca, bir çokları firavunların düşüşünü ve Tanrı’ların ölümünü olumlu gelişmeler olarak görüyor. Belkide hümanizmin çöküşüde aynı derecede hayırlara vesile olur.
İnsanlar bilinmeyenlerden korktukları için değişimden kaçınırlar. Ancak tarihin tek değişmezi her şeyin değiştiğidir…
Değişime Yaratıcı her zaman müsaade ediyor.
Neden değişmeyi denemiyorsunuz?
#TürkO
Tolga Akyel