Türkiye’nin Kanayan Yarası Meslek Liseleri

Yayınlama: 17.11.2024
Düzenleme: 16.11.2024 15:44
33
A+
A-
1950 yılında doğdu. Mersin İleri İlkokulu ve Mersin Ticaret Lisesinden sonra 1971 yılında Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme bölümünden mezun oldu. Özel teşebbüste üretim planlama, pazarlama ve muhasebe departmanlarında görev yaptı. 1976 yılında Mersin’de Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışmaya başladı. Mali Müşavir ve Muhasebeciler Birliği Dernek çalışmalarında bulundu. 1990-1998 döneminde Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığı görevini üstlendi. Mersin Üniversitesi Geliştirme Vakfı (MÜGEV), Mersin İdman Yurdu Spor ve Eğitim Vakfı (MİYSEV) ve Mali Müşavirler Eğitim Vakfı (MEV) kurucu üyesi oldu. Mersin Atatürkçü Düşünce Derneği, Mersin Tüccar Kulübü, Mersin Tenis Kulübü, Mersin Briç Spor Kulübü, Mersin Temiz Toplum Derneği, İçel Sanat Kulübü, Mersin İdman Yurdu Spor Kulübü, Mersin Kuvayı Milliye Spor Kulübü, SODEV, Mersin Ticaret Liseliler Derneği, Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği, Galatasaray Spor Kulübü, Yenişehir Briç Spor Kulübü ve 1972 yılından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi üyesi. 2013 yılından beri de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeliği görevini yürütmekte. Gazeteci-Yazarlığa devam ediyor. “Konular ve Görüşler” ile “Sözün Bittiği Yerdeyiz” isimli, İhracat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, Serbest Bölgeler, Maliyet Muhasebesi, Dış Ticaret İşlemlerinde Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, İnşaat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Yapı Kooperatifleri konulu kitaplarım yayımlandı. Adana Yeminli Mali Müşavirler Odası üyesi üyesiyim. Halen Yeminli Mali Müşavir olarak Mersin’de faaliyet göstermekte. 1998-2008 döneminde TÜRMOB ve TESMER’de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Evli ve Barış, Serdar ve Murat adlarında üç çocuk babası.

    Eğitim sadece notlar ve sayılar değildir. Onların ötesinde geleceği şekillendirmekle ilgilidir. Geleneksel kalıplardan kurtularak ve mesleki eğitimin değerini anlayarak gençlerimizi daha parlak, daha mutlu geleceklere yönlendirebiliriz. Mesleki eğitim , öğrencilerin güçlü yönlerini erken tespit etmelerine olanak tanıyarak ve onları gerçek dünyadaki zorluklara karşı donatarak eğitim ortamında devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Herkesin meslek liselerine alındığı ve mezun edilerek diploma verildiği bir anlayışla değişim olmaz.

    Meslek Liseleri Bugünkü Yapısıyla Kaynak ve Zaman İsrafından Başka Bir Şey Değil…

    Mesleki eğitim, öğrencileri belirli bir ticaret veya meslekte bilgi, eğitim ve uygulamalı becerilerle donatmak için tasarlanmış beceriye dayalı bir program olmalıdır. Genellikle teknik veya kariyer eğitimi olarak adlandırılan bu eğitimin özü, salt teorik bilgiden ziyade uygulamaya dayalı eğitim sağlanmasında yatmaktadır.

    Sanayici ağırlıklı iş camiası önce MESLEK LİSELERİNDEKİ eğitimin niteliğinin artırılması konusunda isteklerde bulunmalıdırlar. Aksi takdirde 7’yi 2’ye bölemeyen diplomalı topluluklardan hiçbir fayda göremezler.

    Meslek Lisesi Mezunlarından 4 Yıllık Örgün Eğitime Devam Edenlerin Sayısı Çok Düşük…

    Meslek ve ticaret okulları kişiyi iş piyasasına hazırlamalı. Bu, mezunların mezun olduktan hemen sonra bir işi kabul etmeye hazır oldukları anlamına gelir. Meslek okulları öğrencilere kendi teknik alanları dahilinde eğitim vermek için sektördeki işverenlerle de çalışmalıdır. Mezun işe geçişe hazır olduğunda meslek okulu mezunlarının geçişleri sorunsuz olur. Bu da meslek liselerinin eğitim anlayışı ile sağlanabilir. Meslek okulları gerçek hayattan örnekler ve donanımlarla eğitim vermelidir.

    Öğrenciler laboratuvar çalışmaları ve deneyimler yaşamalıdır. Mesleki okul, öğrencileri gerçek dünyadaki durumlara hazırlayan uygulamalı eğitim sunmalıdır. Uygulamalı eğitimle öğrenci, giriş seviyesi mesleki kariyere ulaşmada bir adım önde olur. Aslında temel sorun ilk ve orta öğretimdeki yetersiz eğitimdir.

    “Meslek Liseleri Memleket Meselesi” sözüne sakın inanmayın. Meslek Liselerini memleket meselesi olarak görseler eğitimin kalitesini yükselterek katkı sunmaya çalışırlar. Meslek Lisesi mezunlarının bugün nerelerde olduğuna bakmak sonucu ortaya koyacaktır. Elbette istisna da olsa bu işi doğru yapan okullar var. Ancak son derece azınlıkta. Eğitimin gözyaşları bir türlü durmak bilmiyor.

    AHMET AKIN

    Türkiye'nin siyaset, medya ve gerçekçi haberlerinin yer aldığı haber portalı