SON DAKİKA

Mali Müşavirlik ve Muhasebecilik Mesleğinde Yeni Eğilimler

Bu haber 28 Aralık 2022 - 0:05 'de eklendi.
Abone ol

Rekabetçi kalmak isteyen MALİ MÜŞAVİRLİK firmalarının, danışmanlık hizmetleri sunarken geleneksel defter tutma ve vergi hazırlama hizmetlerinin ötesine geçmesi gerekecektir. Danışmanlık hizmetleri, bir işletmenin verimliliği artırmak için yeni teknolojileri nasıl kullanabileceği veya operasyon yazılımı yönetimi veya insan kaynakları gibi diğer alanlardaki sorunları nasıl çözebileceği konusunda önerilerde bulunmayı içerir.

Dünya daha karmaşık hale geldikçe, işletmeler mali müşavirlerinden daha özel hizmetler talep edecek, bu da meslek mensubunun çağın ötesinde kalabilmek için becerilerini sürekli olarak güncellemeleri gerektiği anlamına geliyor. Başarılı olmak için MALİ MÜŞAVİRLER teknolojiyi kullanmalı, veri analitiğini anlamalı ve müşterilerle etkili bir şekilde iletişim kurmalıdır. Ayrıca, müşterilerine değerli içgörüler sağlamak için iş kavramları konusunda bilgili olmaları gerekir.

MALİ MÜŞAVİRLER geleceğe bakarken değere dayalı fiyatlandırmanın işleri üzerindeki etkisinin farkında olmalıdır.  İşimiz bir hizmet sektörüdür ve müşteriler, hizmetleri basitçe satmak yerine onlara gerçekten ihtiyaç duydukları şeyi sağlayabilecek mali müşavirler arıyorlar. Muhasebe süreçlerinin otomatikleştirilmesi hataları ve iş yükünü büyük ölçüde azaltacak ve MALİ MÜŞAVİRLERİN daha fazla danışmanlık sorumluluğu üstlenmesini sağlayacaktır.  Bu eğilim, denetçilerin finansal girdilerini ve veri doğruluğunu kontrol etme talebini artıracaktır.

Yapay zeka gelişmeye devam ettikçe, MALİ MÜŞAVİRLERİN kuruluşlardaki rolü de gelişecektir. AI, birçok sektörde zaten kullanılıyor. Muhasebe firmaları, yapay zekanın şu anda insanlar tarafından yürütülen daha karmaşık işlevleri yerine getirebileceği güne hazırlanmaya başlamalıdır. Otomatikleştirilen süreçlerden bazıları arasında onay iş akışları, banka mutabakatı, yevmiye kayıtları, şirketler arası konsolidasyon, hasılatın muhasebeleştirilmesi, kira muhasebesi ve amortisman yer alır.  Ancak bu adımı atanlar bunun meyvelerini topluyor.

Birçok muhasebe işlevi otomatikleştirilebilse de, bunları uygulayacak teknolojiler ve kaynaklar konusunda bir anlayış eksikliği vardır.  Sürekli gelişen teknoloji, tekrarlayan muhasebe görevlerinin otomasyonuna yönelik bir eğilim sağlar.

Geleneksel iş gücü değişiyor. Çalışanlar artık fiziksel bir ofise bağlı değil ve işletmeler bundan faydalanıyor. MALİ MÜŞAVİRLİK sektörü bir istisna değildir ve bunu diğerlerinden daha kolay yapabilen bir sektördür.

Atatürk'ün Katilleri - Hüseyin Hakkı Kahveci

Rekabet gücünü korumak isteyen MALİ MÜŞAVİRLİK firmaları, uzaktan çalışma politikası uygulamayı düşünmelidir.  Çalışanlarınızı yönetmenin tek bir yolu olmadığı ortaya çıktı. Her ekip üyesinin işte üretken olmak için bireysel tercihleri ​​vardır. Tipik olarak geleneksel firmalar yüz yüze çalışsa da, firmaların, yetenekleri elde tutmak için çalışanlarına esnek, özelleştirilebilir bir çalışma ortamı sağlamasına açık bir ihtiyaç vardır. Ve doğru teknoloji ve araçların desteğiyle bu çok rahat yapılabilir.

Pandemi ve bulut tabanlı yazılımların uygulanması nedeniyle giderek daha fazla sayıda muhasebeci uzaktan çalışıyor ve çalışanların aynı binada olmadan kendilerine verilen görevleri tamamlamalarına olanak tanıyor.  Ve bu eğilimin devam etmesi muhtemeldir. Uzaktan çalışmanın artan esneklik ve azalan genel giderler dahil olmak üzere birçok faydası vardır.

Muhasebe firmalarının, çalışanlarına yeterli siber güvenlik eğitimi vermek de dahil olmak üzere kendilerini siber tehditlerden ve diğer veri güvenliği sorunlarından koruması gerekir. Muhasebe firmaları ve müşterileri arasında elektronik olarak daha fazla veri paylaşıldıkça, bilgisayar korsanları da oyunlarını hızlandırıyorlar.

Ahmet Akın

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

1950 yılında doğdu. Mersin İleri İlkokulu ve Mersin Ticaret Lisesinden sonra 1971 yılında Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme bölümünden mezun oldu. Özel teşebbüste üretim planlama, pazarlama ve muhasebe departmanlarında görev yaptı. 1976 yılında Mersin’de Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışmaya başladı. Mali Müşavir ve Muhasebeciler Birliği Dernek çalışmalarında bulundu. 1990-1998 döneminde Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığı görevini üstlendi. Mersin Üniversitesi Geliştirme Vakfı (MÜGEV), Mersin İdman Yurdu Spor ve Eğitim Vakfı (MİYSEV) ve Mali Müşavirler Eğitim Vakfı (MEV) kurucu üyesi oldu. Mersin Atatürkçü Düşünce Derneği, Mersin Tüccar Kulübü, Mersin Tenis Kulübü, Mersin Briç Spor Kulübü, Mersin Temiz Toplum Derneği, İçel Sanat Kulübü, Mersin İdman Yurdu Spor Kulübü, Mersin Kuvayı Milliye Spor Kulübü, SODEV, Mersin Ticaret Liseliler Derneği, Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği, Galatasaray Spor Kulübü, Yenişehir Briç Spor Kulübü ve 1972 yılından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi üyesi. 2013 yılından beri de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeliği görevini yürütmekte. Gazeteci-Yazarlığa devam ediyor. “Konular ve Görüşler” ile “Sözün Bittiği Yerdeyiz” isimli, İhracat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, Serbest Bölgeler, Maliyet Muhasebesi, Dış Ticaret İşlemlerinde Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, İnşaat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Yapı Kooperatifleri konulu kitaplarım yayımlandı. Adana Yeminli Mali Müşavirler Odası üyesi üyesiyim. Halen Yeminli Mali Müşavir olarak Mersin’de faaliyet göstermekte. 1998-2008 döneminde TÜRMOB ve TESMER’de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Evli ve Barış, Serdar ve Murat adlarında üç çocuk babası.

BUGÜN ÇOK OKUNANLAR

BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR