SON DAKİKA

Küresel Ekonomik Büyümeye Yönelik 10 Potansiyel Risk

Bu haber 29 Ocak 2023 - 19:15 'de eklendi. Son Güncelleme29 Ocak 2023 - 19:49
Abone ol

1. Jeopolitik istikrarsızlık:

Jeopolitik istikrarsızlık küresel ekonomik kalkınma için en büyük potansiyel risk olarak görünüyor. Jeopolitik huzursuzluk, işletmelerin risk alma güvenini etkilemekte ve belirsizliği artırmaktadır.

2. Enflasyon:

Yükselen enflasyon, yaşam maliyetini, iş yapma maliyetini, borç para almayı ve ekonominin diğer tüm yönlerini etkiledi. Enflasyon küresel ekonomik büyümenin önündeki en büyük potansiyel risklerden biri olarak gösteriliyor.

3. Değişken enerji fiyatları:

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ham petrol fiyatları rekor seviyeye yükseldi.  Jeopolitik gerilimler Ortadoğu’daki istikrarsızlığı artırdı ve petrol piyasasındaki tedirginliği yükseltti. 

4. Tedarik zinciri aksamaları:

Ukrayna’daki çatışma, çoğu kuruluşu daha dayanıklı tedarik zincirleri oluşturmaya zorladı.  Avrupa’nın Rusya’dan gelen doğal gaz ve ham petrole aşırı bağımlılığının yanı sıra kilit tarımsal emtialarda hem Rusya’ya hem de Ukrayna’ya bağımlılığı, küresel ekonomi için önemli bir kırılganlık olarak ortaya çıktı.

5. Yükselen faiz oranları:

Enflasyonla mücadele etmek için dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları faiz oranlarını artırıyor.  Bu, krediler ve ipotekler gibi finansal ürünlerdeki oranlar değiştikçe, borçluları ve işletmeleri farklı şekillerde etkiliyor. 

6. İşçi sıkıntısı:

 Mevcut küresel işgücü kıtlığı sağlık, ulaşım, konaklama, sosyal yardım ve gıda hizmeti sektörlerini etkiliyor.  COVID-19 eğilimi tetiklerken, jeopolitik gerilimler de soruna eklendi.

Atatürk'ün Katilleri - Hüseyin Hakkı Kahveci

7. Artan ekonomik dalgalanma:

Savaş, ekonomik oynaklığı yükseltti. Yaptırımların küresel koordinasyonu, küresel olarak sektörlerdeki işletmeleri etkiledi.  Ayrıca, dalgalanan enerji fiyatları piyasalardaki oynaklığı artırdı.

8. COVID-19 salgını:

COVID-19, özellikle Büyük Çin’in bazı bölgelerinde tehdit hala devam ettiği için küresel ekonomiyi etkilemeye devam ediyor.  Çin, birçok endüstrinin ana tedarikçisi konumunda ve sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle arzın kesintiye uğraması, teknoloji sektörü gibi birçok sektörü üretimi kısmaya itti.

9. Yurtiçi siyasi çatışma:

Pek çok ülkede toplumsal gerilimler yükselirken, iç siyasi çatışmalar listede yer almaya devam ediyor.  Bu durum ekonomik kalkınma için bir tehdit oluşturuyor. 

10. Ticaret politikasındaki değişiklikler:

Geçtiğimiz üç yıl, ABD ve AB gibi önde gelen ekonomilerin ticaret politikalarında çeşitli değişikliklere tanık oldu.  Küresel ilişkilerde değişen dinamiklerle, iş dünyası liderlerinin yaklaşık yüzde 10’u değişen ticaret politikasını ekonomik büyüme için bir tehdit olarak görüyor.

Ahmet Akın

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

1950 yılında doğdu. Mersin İleri İlkokulu ve Mersin Ticaret Lisesinden sonra 1971 yılında Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme bölümünden mezun oldu. Özel teşebbüste üretim planlama, pazarlama ve muhasebe departmanlarında görev yaptı. 1976 yılında Mersin’de Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışmaya başladı. Mali Müşavir ve Muhasebeciler Birliği Dernek çalışmalarında bulundu. 1990-1998 döneminde Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığı görevini üstlendi. Mersin Üniversitesi Geliştirme Vakfı (MÜGEV), Mersin İdman Yurdu Spor ve Eğitim Vakfı (MİYSEV) ve Mali Müşavirler Eğitim Vakfı (MEV) kurucu üyesi oldu. Mersin Atatürkçü Düşünce Derneği, Mersin Tüccar Kulübü, Mersin Tenis Kulübü, Mersin Briç Spor Kulübü, Mersin Temiz Toplum Derneği, İçel Sanat Kulübü, Mersin İdman Yurdu Spor Kulübü, Mersin Kuvayı Milliye Spor Kulübü, SODEV, Mersin Ticaret Liseliler Derneği, Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği, Galatasaray Spor Kulübü, Yenişehir Briç Spor Kulübü ve 1972 yılından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi üyesi. 2013 yılından beri de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeliği görevini yürütmekte. Gazeteci-Yazarlığa devam ediyor. “Konular ve Görüşler” ile “Sözün Bittiği Yerdeyiz” isimli, İhracat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, Serbest Bölgeler, Maliyet Muhasebesi, Dış Ticaret İşlemlerinde Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, İnşaat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Yapı Kooperatifleri konulu kitaplarım yayımlandı. Adana Yeminli Mali Müşavirler Odası üyesi üyesiyim. Halen Yeminli Mali Müşavir olarak Mersin’de faaliyet göstermekte. 1998-2008 döneminde TÜRMOB ve TESMER’de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Evli ve Barış, Serdar ve Murat adlarında üç çocuk babası.

BUGÜN ÇOK OKUNANLAR

BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR