Tarım Sektöründe Nasıl Başarılı Olunur

Yayınlama: 10.11.2024
Düzenleme: 10.11.2024 06:36
24
A+
A-
1950 yılında doğdu. Mersin İleri İlkokulu ve Mersin Ticaret Lisesinden sonra 1971 yılında Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme bölümünden mezun oldu. Özel teşebbüste üretim planlama, pazarlama ve muhasebe departmanlarında görev yaptı. 1976 yılında Mersin’de Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışmaya başladı. Mali Müşavir ve Muhasebeciler Birliği Dernek çalışmalarında bulundu. 1990-1998 döneminde Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığı görevini üstlendi. Mersin Üniversitesi Geliştirme Vakfı (MÜGEV), Mersin İdman Yurdu Spor ve Eğitim Vakfı (MİYSEV) ve Mali Müşavirler Eğitim Vakfı (MEV) kurucu üyesi oldu. Mersin Atatürkçü Düşünce Derneği, Mersin Tüccar Kulübü, Mersin Tenis Kulübü, Mersin Briç Spor Kulübü, Mersin Temiz Toplum Derneği, İçel Sanat Kulübü, Mersin İdman Yurdu Spor Kulübü, Mersin Kuvayı Milliye Spor Kulübü, SODEV, Mersin Ticaret Liseliler Derneği, Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği, Galatasaray Spor Kulübü, Yenişehir Briç Spor Kulübü ve 1972 yılından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi üyesi. 2013 yılından beri de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeliği görevini yürütmekte. Gazeteci-Yazarlığa devam ediyor. “Konular ve Görüşler” ile “Sözün Bittiği Yerdeyiz” isimli, İhracat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, Serbest Bölgeler, Maliyet Muhasebesi, Dış Ticaret İşlemlerinde Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, İnşaat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Yapı Kooperatifleri konulu kitaplarım yayımlandı. Adana Yeminli Mali Müşavirler Odası üyesi üyesiyim. Halen Yeminli Mali Müşavir olarak Mersin’de faaliyet göstermekte. 1998-2008 döneminde TÜRMOB ve TESMER’de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Evli ve Barış, Serdar ve Murat adlarında üç çocuk babası.

    Tarım, uygarlığın doğuşuna kadar uzanan, dünyanın en eski endüstrilerinden biridir. Çeşitli endüstrilere gıda ve hammadde sağlayan hayati bir sektördür. Tarım birçok ülkenin ekonomisinde önemli bir rol oynamakta ve milyonlarca insana istihdam ve gelir sağlamaktadır. Ancak sektör zorlu olabilir; bilgili, kendini adamış ve yenilikçi profesyonellere ihtiyaç duyabilir.

    Tarım, insanların üstlendiği ilk faaliyettir ve kapsamı küresel olduğundan, diğer tüm iş türlerinin temelini oluşturur. Teknolojik gelişmeler, arazinin verimli kullanımına yardımcı olur. Genel olarak, bir ülke nüfusunun büyük bir bölümünün geçimini tarıma dayandırdığı durumlarda ortalama gelirin düşük olduğu söylenebilir.

    Gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin kalkınmasında rol oynayan tarım sektörünün önemi, küreselleşen ekonomik sistem, artan rekabet ortamları ve hızla değişen pazar şartlarının da etkisiyle giderek artmaktadır.

    Çiftçilerin yoksullaşması, borçlanması, tarımın itibar kaybetmesi, gençlerin kırsalı terk edip tarımla uğraşmak istememesi, şehirlerin kırsala doğru genişlemesi ile gittikçe büyüyen hizmet ve inşaat sektörünün tarım arazilerine hücum etmesi tarım alanlarının hızla daralmasına neden oldu.

    Tarım profesyonellerinin sektörü belirli açılardan incelemeleri ve ileri teknoloji, eğitim, ağ oluşturma, karlılık vb. alanlardaki hakimiyetlerini artırmaları gerekiyor. Teknoloji tarımda devrim yaratarak tarımı daha verimli, üretken ve sürdürülebilir hale getirdi. Teknolojiye yatırım yapmak maliyetli olabilir ancak uzun vadede işgücü maliyetlerini azaltarak, üretkenliği ve kârlılığı artırarak kendini amorti edebilir. Tarım, düzenli olarak ortaya çıkan yeni zorluklar ve fırsatlarla birlikte sürekli olarak gelişmektedir. En son trendlere, düzenlemelere ve en iyi uygulamalara ayak uydurmak için bilgili ve eğitimli kalmanıza yardımcı olacaktır.

    Tarım, tedarikçiler, alıcılar, devlet kurumları ve araştırma kurumları gibi çeşitli paydaşlarla oldukça ilişkili bir sektördür. Güçlü bir ağ oluşturmak, çiftçilik operasyonlarınızı iyileştirebilecek kaynaklara, bilgilere ve fırsatlara erişmenize yardımcı olabilir. Tüketiciler daha çevre dostu ve sosyal açıdan sorumlu ürünler talep ettikçe sürdürülebilirlik tarımda giderek daha önemli hale geliyor. Sürdürülebilir uygulamaları benimsemek çevresel etkinizi azaltmanıza, toprak sağlığını iyileştirmenize ve kaynakları korumanıza yardımcı olabilir.

    Tarım sektörü, hava durumu, emtia fiyatları ve ticaret politikaları gibi karlılığı etkileyen çeşitli faktörler nedeniyle değişken olabilir. Gelir akışlarınızı çeşitlendirmek, bu riskleri azaltmanıza ve gelirinizi istikrara kavuşturmanıza yardımcı olur. Finansmanınızı etkili bir şekilde yönetmek, tarım sektörünün başarılı büyümesi için çok önemlidir . Bilgili kararlar vermek ve geleceğe yönelik plan yapmak için harcamalarınızı, gelirlerinizi ve kârınızı takip etmeniz gerekir.

    Tarım sektöründe hava durumu, zararlılar, hastalıklar ve piyasa koşulları gibi çeşitli belirsizlikler bulunmaktadır. Uyarlanabilir ve esnek olmak, bu belirsizliklere yanıt vermenize ve fırsatları en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Yeni mahsuller veya üretim yöntemleri gibi yeni şeyler denemeye açık olun ve bu sektörde sürdürülebilir büyüme için yeni metodolojiler tasarlamaya istekli olun.

    AHMET AKIN

    Türkiye'nin siyaset, medya ve gerçekçi haberlerinin yer aldığı haber portalı