Küresel Ekonomiyi Dönüştürecek 10 Teknoloji

Yayınlama: 20.09.2022
3
A+
A-
1950 yılında doğdu. Mersin İleri İlkokulu ve Mersin Ticaret Lisesinden sonra 1971 yılında Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme bölümünden mezun oldu. Özel teşebbüste üretim planlama, pazarlama ve muhasebe departmanlarında görev yaptı. 1976 yılında Mersin’de Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışmaya başladı. Mali Müşavir ve Muhasebeciler Birliği Dernek çalışmalarında bulundu. 1990-1998 döneminde Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanlığı görevini üstlendi. Mersin Üniversitesi Geliştirme Vakfı (MÜGEV), Mersin İdman Yurdu Spor ve Eğitim Vakfı (MİYSEV) ve Mali Müşavirler Eğitim Vakfı (MEV) kurucu üyesi oldu. Mersin Atatürkçü Düşünce Derneği, Mersin Tüccar Kulübü, Mersin Tenis Kulübü, Mersin Briç Spor Kulübü, Mersin Temiz Toplum Derneği, İçel Sanat Kulübü, Mersin İdman Yurdu Spor Kulübü, Mersin Kuvayı Milliye Spor Kulübü, SODEV, Mersin Ticaret Liseliler Derneği, Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği, Galatasaray Spor Kulübü, Yenişehir Briç Spor Kulübü ve 1972 yılından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi üyesi. 2013 yılından beri de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeliği görevini yürütmekte. Gazeteci-Yazarlığa devam ediyor. “Konular ve Görüşler” ile “Sözün Bittiği Yerdeyiz” isimli, İhracat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, Serbest Bölgeler, Maliyet Muhasebesi, Dış Ticaret İşlemlerinde Tekdüzen Muhasebe ve Kambiyo, İnşaat Sektöründe Tekdüzen Muhasebe ve Yapı Kooperatifleri konulu kitaplarım yayımlandı. Adana Yeminli Mali Müşavirler Odası üyesi üyesiyim. Halen Yeminli Mali Müşavir olarak Mersin’de faaliyet göstermekte. 1998-2008 döneminde TÜRMOB ve TESMER’de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Evli ve Barış, Serdar ve Murat adlarında üç çocuk babası.
+ Daha Fazla

    1. Mobil İnternet:
    Arayüzler, formatlar, sensörler ve uygulamalar, mobil bilgi işlem cihazları internet bağlantısına hakim oldukça gelişecektir.  2025 yılına kadar, mobil bağlantıya 4,3 milyar kişi daha erişebilecek.

     2. Yapay Zeka:
    Konuşma ve hareket tanıma teknolojisi gibi makine öğrenimi ve kullanıcı arayüzleri, üretkenliği artırmak veya bazı bilgi çalışmalarını tamamen ortadan kaldırmak için ilerleyecektir.

     3. Sanal ve artırılmış gerçeklik:
    Goldman Sachs, sanal ve artırılmış gerçeklik endüstrisinin 2025 yılına kadar 80 milyar dolarlık bir pazar haline geleceğine bahse giriyor – şu anda yaklaşık 7 milyar dolar.  Teknoloji altyapısına büyük güncellemeler gelecek ve hem tüketiciler hem de işletmeler için bir uygulama ekosistemi oluşacak.

     4. Bulut teknolojisi:
    Son on yılın en büyük moda sözcüklerinden biri, bir sonrakini etkilemeye devam edecek.  Neredeyse tüm BT hizmetleri ve web uygulamaları, siber güvenlik geliştikçe genel bulutu kullanan daha fazla kuruluşla bulut üzerinden sunulabilir.

     5. Nesnelerin İnterneti:
    Şu anda 9 milyardan fazla cihaz internete bağlı – bu sayının önümüzdeki on yılda 50 milyar ila yaklaşık 1 trilyon arasında büyüyeceği tahmin ediliyor.  Kuruluşlar ürünleri, sistemleri, cihazları ve hatta insanları izlemek ve güvence altına almakla karşı karşıya kalacak.

     6. Gelişmiş robotik:
    Yapay zeka, yapay görme, sensörler, motorlar, hidrolik ve malzemelerdeki gelişmeler, ürün ve hizmetlerin sunulma şeklini değiştirecek.  Gelişmiş robotları inşa etmek, işletmek ve bakımını yapmak için teknik yetenekte bir artış olacak.

     7. Biyometrik teknoloji:
    Güvenlik uzmanları arasında yakın zamanda yapılan bir anket, şirketlerin yüzde 72’sinin 2025 yılına kadar geleneksel şifreleri bırakmayı planladığını ortaya koydu. Bu, yüz, ses, göz, el ve imza tanımlaması için yeni yetkilendirme hizmetlerinin ortaya çıkmasına neden olacak.

     8. 3D baskı:
    3D baskı, benzeri görülmemiş düzeyde toplu özelleştirme sağlayabilir ve 2025 yılına kadar yıllık 230 ila 550 milyar dolar arasında tahmini bir ekonomik etki yaratan tedarik zincirlerinin maliyetini önemli ölçüde azaltabilir.

     9. Genomik:
    Genetik mühendisliği teknolojisi, daha hızlı bilgisayar işleme hızlarıyla büyüyecek.  DNA dizileme teknolojileri ve gelişmiş analitik, tarımsal üretimi iyileştirecek, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltacak ve insan ömrünü uzatacaktır.

     10. Blok Zinciri:
    Blockchain en iyi sanal para birimi Bitcoin bağlamında bilinir, ancak yakın tarihli bir rapor 200 şirkette 64 farklı blockchain kullanım durumu gösterdi.  Kolaylaştırılmış, güvenli sözleşme ve işlem, ticari kullanımı artıracak

    Ayrıca, Google’ın Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarı, küçük kuantum teknolojilerinin beş yıl içinde ticari olarak satışa sunulacağını ve işletmelerin gelirlerini artırmalarına, maliyetleri düşürmelerine ve altyapı yatırımlarını azaltmalarına yardımcı olacağını tahmin ediyor.

     Kurumsal öğrenim gerekli:
    Bu teknolojilerin birçok şirket için büyük faydaları olabilir – ancak aynı zamanda büyük zorluklar da yaratacaktır.  McKinsey raporu, bu zorluklara hazırlanmak için birkaç öneri içeriyor ve çalışan eğitimi yoluyla gelecekteki ihtiyaçların tahmin edilmesini vurguluyor: “İşin doğası değişmeye devam edecek ve bu, güçlü eğitim ve yeniden eğitim programları gerektirecek.”

     Dünya Ekonomik Forumu aynı fikirde: “Neredeyse tüm sektörlerde, teknolojik ve diğer değişikliklerin etkisi, çalışanların mevcut beceri setlerinin raf ömrünü kısaltıyor.  Bunu geliştirmek için bugün harekete geçmedikçe, sürmekte olan değişiklikleri yönetme, şekillendirme ve yönetme yeteneği yetersiz kalacaktır.  İşletmelerin, yetenek geliştirme ve gelecekteki işgücü stratejisini büyümelerinin önüne ve merkezine koymaları gerekecek.  Firmalar artık hazır insan sermayesinin pasif tüketicileri olamazlar.  Yetenek ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir zihniyete ihtiyaçları var.” 

    Kaynak: www.pluralsight.com

    Ahmet Akın

    Türkiye'nin siyaset, medya ve gerçekçi haberlerinin yer aldığı haber portalı