AKP’nin 16 yıllık iktidarının, ülkenin bütün varlıklarını yağmalaması ve ülkeyi borç batağına sürüklemesi sebebiyle tıpkı yükselen piyasalarda yer alan ARJANTİN gibi iflas etme riskiyle karşı karşıya .
Borçlandırma operasyonlarıyla EKONOMİ BAŞARI masalının sonuna gelen Türk Ekonomisi
ARJANTİN gibi iflas edebilir.
Vadesi gelen milyarlarca dolarlık tahvilin geri ödenmesini talep eden kreditörlerle yaptığı görüşmelerden sonuç alamayan Arjantin iki sene önce iflas etti.
Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, teknik temerrüte düşmemek için “akbaba fonu” temsilcileri ile yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını açıkladı. 30 Temmuz günü Arjantin’in yeniden yapılandırılan borcunun ödemesinin son günüydü. Arjantin haziran ayında ABD bankalarına borç ödemeleri için 539 milyon dolar yatırmış ancak “akbaba” fonu davasının yargıcı Thomas Griesa Arjantin’in hesabını dondurmuştu. Görüşmelerden sonuç alınmaması üzerine Arjantin teknik olarak temerrüte düştü ancak toplam 1,400 milyon dolarlık borç için Standant and Poors’un ilan ettiği “iflas” terimini Arjantinli yetkililer kabul etmiyor.
ARJANTİN BU GÜNLERE NASIL GELDİ
Arjantin 2001 yılında yaşadığı büyük krizle iflas ilan etti ve o dönem yaklaşık 100 milyar dolar civarında olan dış borç ödemelerini durdurdu. 2003 yılında iktidara gelen Nestor Kirchner hükümeti kreditörlerle yeniden pazarlığa başladı. “Ölüler borç ödemezler, bize biraz süre verin, büyüyelim ve borçlarınızı ödeyelim” sözleriyle pazarlıkları başlatan Nestor Kirchner hükümeti, kreditörlerin %93′üyle borçların ortalama %65 oranında indirime gidilmesi ve 2005 ve 2010 yıllarında toplu ödemeler yapılması konusunda anlaştı. Anlaşma dışında kalan %7′lik kesim o tarihten itibaren hukuksal mücadele başlattı.
2003 yılından beri iktidarda olan Kirchnerler hükümeti son on senede Cristina Kirchner’in açıklamalarına göre 173 milyar dolar dış borç ödedi. İMF verilerine göre de son on yılda %73 oranında ödemeyle dünyanın en fazla borç ödeyen ülkesi oldu. Bu anlamda Arjantin teorik olarak “akbaba” fonuna 1,300 milyon dolarlık borcu da kolaylıkla ödeyebilecek durumda. Ancak Arjantin’in bu miktarın tamamını ödemesi halinde borç yapılandırılmasına girmeyen ancak geçtiğimiz aylarda özel bir anlaşma yapan %7′lik kesimin itiraz etmesi Arjantin’in ödemesi gereken miktarı 15 milyar dolara çıkacak. Buna 2005 ve 2010’daki yapılandırmalara giren %93′te eklenirse Arjantin toplam 120 milyar dolarlık ek borç yükü altına girme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Bu haldeyken Arjantin iflas etti.
Dünya ile çatışmaya devam eden Erdoğan ve AKP hala insanları borçlandırarak konut satma peşinde.
Oysa ki kusursuz TSUNAMİ çoktan başladı.Bunun sorumlusu olarak darbeyi göstermek çok kolay.Burada önemli olan 15 yıldır halka dayatılan borçlanma !
Önümüzde 86 milyar dolarlık ödeme var. Vadesi gelmiş bu borç Eylül itibarı ile ödenmeli . Fakat ! Bugüne kadar Türk ekonomisinin çarkları bu borcu ödeme kabiliyetinde değil . Bir ay sonra çıkacak ekonomik tsunami Cumhuriyet tarihinin ve Türk devlet tarihinin en büyük ekonomik krizi olarak tarihe geçebilir. Ve ilk defa tarihimizde İFLAS etmiş olarak kayıtlara girebiliriz.