HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi’nde 14 aya yaklaşan tutukluluğunu ve siyasi gelişmeleri Gazete
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi’nde 14 aya yaklaşan tutukluluğunu ve siyasi gelişmeleri Gazete Duvar’dan Özlem Akarsuı Çelik’e değerlendirdi. “İşimi geri istiyorum” talebiyle açlık grevlerini sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için bir türkü yaptığını söyleyen Demirtaş, “Grup Yorum’un seslendirmesini isterdim” dedi.
Demirtaş, İYİ Parti’ye yönelik kendisine yöneltilen soruya, “Gerek sınıfsal, gerekse inanç, kimlik, yaşam tarzı veya cinsiyet kimliği açısından ezilen milyonların kurtuluşu ancak sol politikalar ile mümkün olabilir. Hiçbir sağ parti Türkiye’nin umudu olamaz” cevabını verdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Man Adası belgelerini de değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı, mektubunda, “‘Az sonra, pek yakında açıklıyoruz’ gibi bir yolla kimseden hesap soramazsın. Bu tarzla senin gerçek derdinin fakir fukaranın hakkını savunmak değil sırf Erdoğan’ı ve AKP’yi sıkıştırmak olduğu izlenimi doğar.” ifadelerini kullandı.
Demirtaş’ın kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
‘ER GEÇ MAHKEME SALONUNDA DA SİYASET ARENASINDA DA HESAPLAŞMA OLACAK’
Tutuklandıktan tam 13 ay 3 gün sonra tutuklu bulunduğunuz dosyadan yargılanmaya başladınız, ancak “güvenlik” gerekçesiyle duruşmaya getirilmediniz. Sizi Diyarbakır’dan Edirne’ye götürebilen devlet nasıl oluyor da Edirne’den Ankara’ya getiremiyor? Birçok hak ihlali, hukuksuzluk yaşanıyor, ancak şahsınıza özel bir muamele yapılıyor gibi. Sizce nedir bunun nedeni?
Diğer HDP’li tutsaklar gibi benim hakkımdaki sözde suçlamaların da tamamı siyasi faaliyetler kapsamındaki konuşmalarımdır. Bizi yargılayan mahkemeler ve hakimler de bunun farkında. Ama beni özellikle 13 aydır tek bir duruşmaya dahi çıkarmayarak bu rezaletin görünür olmasını engellemeye çalışıyorlar. Biz tutuklanmadık, rehin alındık. Bunu teşhir edeceğimi bildikleri için şimdiye kadar hakim karşısına bizzat çıkarmadılar. Tutukluluğu uzatarak fiili cezaya dönüştürdüler zaten. Ama bundan nereye kadar kaçabilirler ki? Er geç mahkeme salonunda da siyaset arenasında da hesaplaşma olacaktır.
HDP 3’üncü Olağan Kongresi 11 Şubat’ta yapılacak. Mahkeme ise sizin duruşmanız için 14 Şubat’a gün verdi. Sosyal medyada bu tarihe atfen duruşmanıza “Dünyanın bütün sevgilileri birleşin!” çağrısı yapanlar oldu. İşin esprisi bir yana mahkemenin kongrenin 3 gün sonrasına duruşma tarihi vermesi, AYM’nin duruşmanızdan bir gün önce başvurunuzu görüşmesi tesadüf olabilir mi?
Siyasette ve siyasi davalarda tesadüf denen şey çok çok istisnadır. Bizim bütün dava süreçlerimiz en başından beri tek bir siyasi merkezden planlanıp koordine ediliyor. Ancak HDP’nin Olağan Kongre tarihi henüz netleşmedi. Bir, iki hafta öncesinde veya sonrasında da yapılabilir. Fakat bu yine de dünyanın bütün sevgililerinin birleşmesine engel değilParlamentohaber.com | Korku yok!