CHP’li Tanrıkulu, OHAL döneminde yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Tanrıkulu’na göre OHAL döneminde anayasal güvence
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen OHAL döneminde yaşanan insan hakkı ihlallerini bir rapor haline getirdi. Tanrıkulu’nun hazırladığı rapora göre, OHAL döneminde anayasal güvence altına alınan 12 temel hak ihlal edildi. Tanrıkulu tarafından açıklanan raporda şu ifadelere yer verildi: “OHAL kullanılarak demokrasi rafa kaldırılmış, hukuk devleti yok sayılmış ve tüm anayasal hak ve özgürlükler tehdit edilmenin de ötesinde ihlal edilmiştir.”
Tanrıkulu, KHK ile ihraçlarda ilan edilen hakları raporunda şöyle sıraladı:
1 KHK ile liste usulü ihraç, Anayasa’nın 121, 129 ve 130. maddelerine aykırılık taşımaktadır.
2 Anayasa’nın 125. Maddesi uyarınca idarenin her türlü eylem ve işlemleri yargı denetimine tabidir. KHK ile tesis edilen kamu görevinden çıkarma işlemleri için açılan davalarda incelenmeksizin red kararları verilmesi hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
3 Hak arama özgürlüğü, savunma hakkı, masumiyet karinesi, adil yargılanma hakkı etkili başvuru yolu ihlal edilmiştir.
4 Ayrımcılık yasağı, Anayasa 10. Maddesi’ndeki kanun önünde eşitlik hakkı, AİHS’in 14. Maddesi’ndeki ayrımcılığa uğramama hakkı, İLO’nun 111 sayılı iş ve meslekte ayrım görmeme hakkı bağlamında ihlal edilmiştir.
5 Din ve vicdan özgürlüğü hakkı Anayasanın 24. Maddesi ile AİHS’in 9. Maddesi bağlamında ihlal edilmiştir.
6 Düşünce ve kanaat özgürlüğü hakkı, ifade özgürlüğü Anayasanın 25. maddesi ile AİHS’in 10. maddesi bağlamında ihlal edilmiştir. Binlerce kamu görevlisinin sosyal paylaşımlarındaki eleştiriler nedeni ile ihraç edildiği iddia edilmiştir.
7 Örgütlenme özgürlüğü Anayasanın 51 ve 53. maddeleri ile AİHS’in 11. maddesi, İLO’nun 158 sayılı sözleşmesi bağlamında ihlal edilmiştir. Binlerce kamu görevlisi sendikal haklarını kullandıkları için ve bu temelde muhalefet ettikleri için ihraç edildiği ileri sürülmüştür.
8 Özel hayata saygı hakkı, kişisel veriler Anayasa’nın 20. Maddesi ile AİHS’in 8. maddesi bağlamında ihlal edilmiştir.
9 Çalışma hakkı Anayasanın 49 ve 50. maddeleri, BM Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nin 7. Maddesi, İLO’nun 111 ve 158 sayılı sözleşmeleri bağlamında ihlal edilmiştir.
10 Toplanma ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı Anayasa’nın 34. Maddesi ile AİHS’in 11. Maddesi bağlamında ihlal edilmiştir.
11 Seyahat özgürlüğü hakkı, sadece suç isnad edilenler değil eş ve yakınlarının pasaport iptalleri ile Anayasanın 23. Maddesi bağlamında ihlal edilmiştir.
12 Mülkiyet hakkı mal varlıklarına el konulması suretiyle Anayasanın 35. Maddesi bağlamında ihlal edilmiştir.