Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu akşam hukuk personellerinin iftar yemeğinde yeni yargı reformu paketini açıkladı, pakette Avrupa Birliği tam üyelik sürecine olan bağlılık vurgusu dikkat çekti.
Bugün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde hukukçular ile iftar yemeğine katılan Cumhurbaşkanı yeni yargı reformu paketini açıkladı, paketle ilgili konuşan Erdoğan’ın konuşmasından satır başlıkları şöyle:
“Adalet mülkün temelidir diyerek devleti adalet üzerinde yaşatan bir medeniyetin temsilcisi olarak bu mesele bizim önceliklerimiz arasında ilk sırada yer almıştır. 2002 yılında Türkiye’yi eğitim, sağlık, adalet, emniyet üzerinde yükselteceğimizin sözünü vermiştik. 17 yılda en büyük yatırımları bu alanlarda yaptığımızı, gerçekleştirdiğimizi görüyoruz.
Avrupa Birliği tam üyelik süreciyle ilgili de konuşan Erdoğan yeni paketin tam üyelik sürecine uygun ve süreci hızlandırmaya yönelik olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin AB üyeliği sürecindeki en büyük kazanımlarından birisi de reform paketlerini geliştirmiş olmasıdır. Reformlar konusundaki kararlığımızı Ankara Kriterleri yapar diyerek devam etmiştik. Bu reformları AB istediği için değil, milletimin ihtiyacı olduğu için sahip çıkıyoruz. Bu belgenin hazırlığında da AB kriterleri gözetilmiş olmakla birlikte ülkemizin demokrasi, adalet ve insan hakları talepleri göz önüne alınmıştır.
Reform belgemizin üçüncü amaç başlığı insan kaynaklarının nitelik ve niceliğinin artırmasıdır. Hukuk fakültelerinin eğitim süresi ve başarı ölçütünü yeniden belirliyoruz. Eğitim süresinin 5 yıla çıkarılması, kontenjanın azaltılması gibi düzenlemeler planlıyoruz. ÖSYM tarafından yapılacak sınavda belli puan alanlar avukatlık stajına başlayabilecek. Hakim, savcı ve noter olabilmek için de özel meslek sınavlarına girilmesi gerekecek. Devlet ve vakıf üniversitelerini kalite ekseninde otokontrole sevk etmeyi planlıyoruz.