Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İsviçre’nin Davos kentindeki 48.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İsviçre’nin Davos kentindeki 48. Dünya Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasında Türkiye’yi hedef aldı. Türkiye’nin ‘agresif bir komşu olduğunu’ söyleyen Çipras, Türkiye’nin göçmen anlaşması konusundaki fikrini ‘her an değiştirebileceğine’ ilişkin bir yoruma verdiği yanıtta “Türkiye’nin bu agresif davranışı karşısında ne yapacağımıza da karar vermeliyiz. Lüksemburg ya da Hollanda gibi ülkelerde yaşayanlar için agresif olmak kolay çünkü komşuları Belçika ya da Lüksemburg, Türkiye değil. Ancak bizim için hiç kolay değil” ifadelerini kullandı. Çipras’ın sözleri dikkate şayan; çünkü aslında NATO müttefikleri olan Türkiye ve Yunanistan, Ankara ve Avrupa Birliği (AB) arasında Mart 2016’da yapılan ve göçmen akışının hızını kesmeyi amaçlayan anlaşmayı sorunsuz şekilde sürdürüyor.
Buna karşılık, iki ülkenin son dönemde gerilim yaşadığı ve yeniden karşı karşıya gelmesi muhtemel konular Ege’deki hava sahası, Kıbrıs meselesi ve azınlık hakları. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık ayında Yunanistan’a gerçekleştirdiği ve 65 yıl boyunca ülkeye Türkiye’den cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleşen ilk resmi ziyaret esnasında Çipras ve Erdoğan da tam bu konular sebebiyle “Lozan restleşmesi” yaşamış buna rağmen pek çok konuda mutabakat sağladıkları mesajı vermişlerdi. Peki, 65 yıl sonra gerçekleşen tarihi bir ziyaretten çok kısa zaman sonra Yunanistan Başbakanı Çipras’ın sarf ettiği bu sözler ne anlama geliyor? Çipras’a göre Türkiye kaynaklı bir tehdit mi var yoksa amaç Türkiye’yi Avrupa’da izole mi etmek? Yunanistan’daki iktidar partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri konuyu Sputnik’e değerlendirdi.
‘HEM YUNANİSTAN HEM TÜRKİYE’DE İKTİDAR İLİŞKİLERİ İÇ SİYASET MALZEMESİ YAPIYOR’
Sputnik’e konuyu değerlendiren isimlerden ilki CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan oldu. NATO müttefikleri olan Türkiye ve Yunanistan’ın ilişkilerinin “sorun yumağı” haline geldiğine işaret eden Bircan “Sadece Yunanistan değil pek çok komşumuzla ilişkilerimiz sorun yumağı haline geldi. Yarın, öbür gün Bulgaristan’la da aynı sorunları yaşarsak şaşırmam. Bunda da dış işlerde (Eski Dışişleri Bakanı ve eski Başbakan Ahmet) Davutoğlu’ndan bu yana giderek artan başarısızlığın payı var. Şu anda Türkiye, NATO müttefikiyle karşı karşıya gelen, Almanya’ya rest çeken ve Avrupa ülkelerinde itibarsız bir politika izleyen ülke konumunda. Halbuki Yunanistan’la ilişkilerimiz rahmetli (eski Dışişleri Bakanı) İsmail Cem’in bakanlığı döneminde olumlu bir sürece girmişti” dedi.
İlişkilerin bozulmasında Türk siyasetçilerin olduğu kadar Yunan siyasetçilerin de payı olduğuna işaret eden Bircan “Olumlu giden ilişkilerin bozulmasında da Türkiye’nin olduğu kadar Yunanistan’ın da payı var. Yıllardır Yunanistan’da politikacılar başarısız olduğu an mutlaka hemen Türkiye’ye yönelik bir söz sarf eder ve kitleleri elinde tutar. Bizde de durum benzer. Halbuki bizim orada yaşayan soydaşlarımız var. Oradaki Türk azınlığı ve bu azınlıkların hakları öncelikli olarak konuşulmalı. Ancak sorunları konuşmak yerine, her iki taraf da Ege Adaları üzerinden siyaset yapıyor. Çipras, kendisinden önceki başbakanların, siyasetçilerin yaptığından farklı bir şey yapmıyor” diye konuştu.
‘TÜRKİYE ZATEN AVRUPA’YLA KARŞI KARŞIYA’
Bircan “Yunan tarafı, Lozan Antlaşması’yla bizim Karaağaç bölgemiz de dahil olmak üzere toprak kaybetti. Yunanistan’ın agresif tutumunun arkasında Türkiye’ye bir metrekare dahi toprak vermeyi sindirememiş olmaları yatıyor. Oraya gittiğimizde oradaki Yunanlıların kalbinde hala İstanbul olduğunu gözlemliyoruz. Oranın milliyetçilerinin kalbi hala ‘İstanbul’ diye yanıp tutuşuyor. Siyasetçiler de bu milliyetçi hislerden yararlanmak istiyor” ifadelerini kullandı.
“Çipras’ın sözleri Türkiye’yi Avrupa’da izole etmeyi mi hedefliyor?” sorusuna ise Bircan “Zaten Türkiye ve Avrupa, Avrupa’ya sürekli rest çeken bir AKP Genel Başkanı dolayısıyla karşı karşıya değil mi? Malum, uzlaşmacı olmak yerine ‘Ey, ey,ey’ diyerek bu süreci kendisi başlatmadı mı? 2005-2007 arasında bir dönem hükümet, Avrupa Birliği’ne girileceği umuduyla havai fişek patlatmıştı. Ondan sonraki süreçte politikaları sebebiyle, Avrupa’dan uzaklaşan ve Ortadoğu’ya yönelen Türkiye söz konusu oldu” diye yanıt verdi.
‘AŞIRI MİLLİYETÇİLİĞE FIRSAT VERMEDEN DAHA SIK TEMAS ŞART’
Sputnik’e konuşan bir diğer isim ise SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek oldu. Kısa bir süre önce Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’a gerçekleştirdiği ziyaretin olumlu geçtiğine işaret eden Zeybek “Selanik-İzmir feribot hattı ve ticari anlaşmaların imzalandığı ve tarafların memnun olduğu bir görüşmeydi. Taraflar iyi ilişkilerden yana olduklarını vurguladı. Yunanistan her zaman farklı bir gözle Türkiye’ye bakmakta ve iyi ilişkilerden yana” ifadelerini kullandı.
Zeybek “Benim anladığım kadarıyla, Yunanistan Türkiye’yle iyi ilişkilerden yana. Tabii ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın Celal Bayar’dan sonra, cumhurbaşkanı sıfatıyla Yunanistan’ı ziyaret etmesi hem Yunanistan hem de ülkedeki azınlıklar için çok önemli. Bölgedeki iş birliği iki taraf için de çok önemli. Zaten halihazırda göçmen krizinde de tüm yükü başta Türkiye sonra Yunanistan çekiyor; Avrupa ise bu konuya hep kayıtsız kaldı ve verdiği sözleri tutmadı” dedi.
İki ülke arasındaki temasların artarak devam etmesinin gereğini savunan Zeybek “Sorunların çözülmesi için görüşme şart. Her iki ülkede de çözüm isteyen hükümetlerin varlığına inanıyorum. Yunanistan hükümeti diyalogdan yana tavır aldı; keza Türkiye de. Sorunların olmadığını söylemek doğru olmaz. Ama bu sorunların üzerinden konuşarak aşırı milliyetçiliğe fırsat vermemek gerek. Yoksa sorunlar çözülmez” diye ekledi.
Parlamentohaber.com | Korku yok!