Yurttaşa 494 kalem vergi Başbakan’a off-shore

Başbakan Yıldırım’ın oğulları vergi ve harç ödememek için Malta’da off-shore şirketler kurarken yurttaşlar yüzlerce kalem vergi

Yurttaşa 494 kalem vergi Başbakan’a off-shore
Yayınlama: 09.11.2017
2
A+
A-

HÜSEYİN ŞİMŞEK – NURCAN GÖKDEMİR

Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları, dayısı ve yeğeni, ‘vergi cehennemi’ Türkiye’deki yükümlülüklerden kurtulmak için ‘vergi cenneti’ Malta’da kurdukları şirketlerle yurttaşların zaman zaman net gelirlerinin tamamına yaklaşan yüzlerce kalem vergi ve harçtan kurtuldu.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 494 kod altında bir araya getirdiği vergi, harç ve cezaların getirdiği yük, hükümetin TBMM’ye sunduğu torba yasa tasarısı ile daha da artırılıyor. Hükümet, sadece 2018 yılında, ‘vergi adaletsizliğine’ yol açtığı için eleştirilen dolaylı vergilerle yurttaşın cebine daha da fazla elini atacak.

Ekonomistlerin ortaya çıkması olası ekonomik dalgalanmalar nedeniyle yıl içinde ek vergiler getirilmesine kesin gözüyle baktığı 2018 yılında ‘Gelir Vergisi’nden 127,3 milyar TL, ‘Kurumlar Vergi’ tahsilatından ise 70,7 milyar TL vergi alınması planlanıyor. Devletin önemli bir gelir kaynağı olan harçlarda da yüzde 22.2 artış yapan AKP, bu kalemden de 13.4 milyarı tapu harcı olmak üzere 23.7 milyar TL tahsilat bekliyor.

Yurttaşın vergisi uyandığında başlıyor
Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı ve eski CHP Milletvekili Umut Oran’ın yurttaşların vergi yüküne ilişkin yaptığı çarpıcı araştırmaya göre, bir yurttaşın vergi ödemesi sabah yüzünü yıkamasıyla başlıyor. Yurttaş musluğu açtığı anda ‘Atık Su Bedeli, Şube Yolu Bakım Bedeli, KDV, Çevre Temizlik Vergisi’ ödüyor.

14 yılda 3.2 trilyon vergi
AKP hükümetleri döneminde 2.2 trilyonu tüketimden olmak üzere yurttaşların 15 yılda 3.2 trilyon vergi ödediğine dikkat çeken Oran, “AKP’den önce 2002’de dolaylı vergilerin 38,5 milyar TL olan yıllık tutarı, yüzde 700 arttı” dedi. ÖTV ve KDV’de toplam tahsilatın 1,8 trilyonu aştığını belirten Oran, “Ayrıca yurttaşın cebinden 2016 sonuna kadar, ehliyet, pasaport, trafik gibi resmi belge ve işlemlere toplam 113,5 milyar TL, Damga Vergisine 85.6 milyar TL, Bankacılık ve sigorta muamelelerine 65,5 milyar TL, telefon konuşmalarına 54,5 milyar TL, Özel İletişim Vergisi ve Şans oyunlarından 6,8 milyar TL vergi çıktı” dedi.
Yıldırım’ın akrabaları ise Malta’da şirket kurarak kazançlarını sakladıkları için ödemeleri gereken gelir vergisi başta olmak üzere milyonlarca liralık vergi ve harçtan kurtuldu. Yıldırım kardeşler, kurumlar vergisi, kurum geçici vergisi, kâr dağıtımı sonrası vergi kesintisi, damga vergisi, ÖTV, çalışanlar için ödenecek SSK ve işsizlik sigortası primleri gibi çok sayıda vergiyi ödemeyecek.

***

NEYİ ÖDEMİYOR?

Gelir İdaresi Başkanlığı’na göre, Yıldırım’ın oğullarının ödemediği ancak yurttaşlardan alınan bazı vergiler şöyle: Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Banka Muameleleri Vergisi, Sigorta Muameleleri Vergisi, Damga Vergisi, Akaryakıt Tüketim Vergisi, Kurumlar Vergisi, Dayanıklı Tüketim ve Diğer Mallara İlişkin Özel Tüketim Vergisi, Eğitim, Gençlik, Spor Ve Sağlık Hizmetleri Vergisi, Özel İşlem Vergisi, Damga Vergisi, Vergi Yargı Harçları, Kurumlar Vergisi Arge Harcamaları, Gelir Ve Kurum Ekonomik Denge Vergisi, Götürü Ekonomik Denge Vergisi, Dış Seyahat Harcamaları Vergisi, Taşınmaz Mallar Satış Gelirleri, Ticaret Sicil Harcı, Tapu Harçları, Gemi Ve Liman Harçları

Parlamentohaber.com | Korku yok!

Türkiye'nin siyaset, medya ve gerçekçi haberlerinin yer aldığı haber portalı