Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku Temmuz 2024 itibarıyla 176,1 milyar dolar oldu. Bankalar kaynaklı borçlar yüzde 12,7 artarken, özel sektörün borcu yüzde 3,8 yükselerek 99 milyar dolara ulaştı. Borç stokunun yüzde 47,3'ü dolar cinsinden oluştu.
Bütçeye hiçbir yükü olmayacak diye tanıtılan olarak tanıtılan Kur Korumalı Mevduat kamuyu iki yılda 1 trilyon 58 milyar lira zarara uğrattı. Aynı dönemde bütçede yapılan yatırımların toplamı 1.2 trilyon liraydı.
Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların son 5 yılda bankalardan kullandığı 21,7 trilyon liralık kredinin, yüzde 66’sı uzun vadeli kaynaklardan oluştu. Firmaların bilançolarına göre 5 yılda banka kredilerinden en fazla 6,4 trilyon lirayla imalat sektörü yararlandı. Bu dönemde kullanılan uzun vadeli krediler, kısa vadeli kredilerin yaklaşık 2 katını buldu.
İktidar lüks makam arabalarıyla saltanat sürdüğü için eleştirilirken son dönemde taşıt saltanatı ‘hava’ya kaydı. Artık saltanat kiralık uçak ve helikopterler ile sürülüyor.
OECD, uluslararası sermaye akışlarının hızlanabileceği öngörüsüne dikkat çekerken; Türkiye ekonomisinin gidişatına yönelik riskleri ‘erken politika gevşemesi’ ve ‘Merkez’in güvenilirliğinde olası bir sarsılma’ olarak sıraladı.