Kanserin sinyalini bozdular… Tedavide umut veren gelişme

HEM çocuklar hem de yetişkin kanserlerinde etkili olan yeni bir ilaç, tedavi seçenekleri arasına girmek üzere. Belli bir genetik özelliği taşıyan farklı kanser çeşitlerinde etkili olduğu gösterilen “larotrectinib” içerikli yeni kemoterapi ilacı, kanser hücrelerinin büyüme ve çoğalmasını sağlayan sinyalleri engelliyor. Kişiye özel kanser tedavilerinde atılan önemli adımlardan biri sayılan larotrectinib, bir genetik değişimi hedefliyor. Bu nedenle tümörün çıktığı organ ve hastanın yaşı bu ilacın etkisi açısından önemli değil. Ayrıca bazı kan kanserlerinde de etkili.

Kanserin sinyalini bozdular… Tedavide umut veren gelişme
Yayınlama: 12.12.2017
2
A+
A-

HEDEF 2018

Bayer İlaç, geçtiğimiz günlerde Berlin’de düzenlediği medya günlerinde larotrectinib ve diğer kanser tedavilerindeki yatırım ve gelişmelerini paylaştı. ABD merkezli biyofarmasötik şirketi Loxo Oncology ile bir küresel işbirliği yürüten Bayer’in Başkan Yardımcısı ve Onkoloji Stratejik İş Birimi Başkanı Robert LaCaze’in verdiği bilgiye göre, larotrectinib basitçe, pek çok farklı tümörde kontrolsüz tümör büyümesine yol açan sinyalleri kesiyor. LaCaze, ilerlemiş hastalığı olan hem erişkin hem çocuk hastalardaki tümörlerde (özellikle meme, kalın bağırsak, akciğer, safra yolu, pankreas, bağ dokusu, tiroid kanseri gibi) çalışmaların sürdüğünü söyledi. LaCaze “Halihazırda var olan tedavilerle hastalığı yanıt vermeyen ve başka bir tedavi seçeneği olmayan hastalarda deneniyor. Tablet formunda etkili hedefe yönelik yeni bir kanser tedavisi adayı olan bu molekülün ABD’deki ruhsat onayının 2018’de alınması bekleniyor” dedi.

TEDAVİYE YANIT

İlacın Türkiye’ye ne zaman geleceği konusunda ise şu anda bir bilgi ya da tarih verilemedi. Ağızdan alınan larotrectinib’in etkinliğini ölçen, 17 farklı kansere sahip 50 hastanın katıldığı bir çalışmanın verilerine göre, hastaların 38’i (her 4 hastadan 3’ü) bu yeni ilaç tedavisine yanıt verdi ve tümörü küçüldü. Ayrıca tedavinin 12’inci ayında, tedaviye yanıt veren hastaların yüzde 79’unda bu olumlu yanıt devam etti.

UZMAN GÖRÜŞÜ: Kişiye özel tedavide en önemli adımlardan

Mustafa Özdoğan (Medikal onkoloji uzmanı): Hem çocuklar ve yetişkinlerde hem de belli bir genetik özelliği taşıyan farklı kanser çeşitlerinde etkili olduğu gösterilen larotrectinib ilklerden biri. İlaçla ilgili veriler son Amerikan Kanser Kongresi ASCO 2017’de açıklanmıştı. Bu gelişme kişiye özel tedaviler için atılmış en önemli adımlardan biri. Çünkü tümörün köken aldığı organdan ve hastanın yaşından bağımsız olarak, genetik değişimi hedef almış ve önemli tedavi yanıtları elde edilmiş. Sözkonusu genetik değişime yönelik geliştirilen larotrectinib, daha kapsamlı çalışmalarda da başarılı olursa, ileri evre kansere sahip hastalarda genetik testler (TRK füzyonunu değerlendiren) rutin pratiğimizin bir parçası haline gelebilir. İlaç nadir görülen tükürük bezi kanseri, çocuk veya genç yaşta meme kanseri ve infantil fibrosarkom, kolon (kalın bağırsak), akciğer, pankreas, tiroid ve cilt kanseri melanomda da etkili olabilir. Tedavinin en sık gözlenen yan etkileri halsizlik ve hafif baş dönmesi olmuş.

BUNLAR DA YENİLERDEN

PROSTAT KANSERİNE YENİ İLAÇ: Yüksek riskli, metastatik hormona duyarlı prostat kanseri hastaların tedavisine yönelik de ilaç çalışmaları sürüyor. Faz 3’de (geniş hasta grubunda, mevcut ilaçlarla karşılaştırması yapılan aşama) klinik araştırmaları süren ilaç adayı, hormon almaçlarına bağlanarak tümör hücresinin büyümesini durduruyor.

SAĞLIKLI DOKUYU KORUYAN ALFA RADYASYONU: Kısa adı TTC olan hedeflenmiş toryum konjugeleri, tümörlü hücreleri öldürmek için yüksek enerjili alfa radyasyonundan oluşuyor. TTC, çevredeki sağlıklı dokulara zarar vermeden tümörlü hücreleri seçiyor ve alfa radyasyonu veriyor. İlaç, doğrudan tümöre etki ederek ölümcül DNA çift sarmalının kırılmasını sağlayan özel antikorlara, alfa radyasyonu yayan toryum-227 eklenmesinden oluşuyor.

Parlamentohaber.com | Korku yok!

Türkiye'nin siyaset, medya ve gerçekçi haberlerinin yer aldığı haber portalı