Yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’daki kuşların vücutlarını değiştirdiğini gösteriyor.
Araştırmacılar, daha sıcak ve daha kuru koşullara tepki olarak birkaç nesil boyunca birkaç kuş türünün daha uzun olan kanatlarının küçüldüğünü keşfettiler.
Daha küçük gövdeler ısıyı dağıtmada daha verimlidir, daha büyük kanatlar ise havada kalmak için üretilen metabolik ısı miktarını azaltır.
Etkilenen türler arasında altın taçlı sinek kapan, gri karınca kuşu, McConnell’in sinekkapanı ve esmer boğazlı karınca kuşu yer alır.
Bilim insanları, değişen çevresel koşullara uyum sağlamanın kuşlar için ‘yeni fizyolojik veya beslenme zorluklarını’ içerebileceğini söylüyorlar. Başka bir deyişle, iklim değişikliğinin suçlu olduğuna şüphe yok.
Ekolojist Vitek Jirinec, “Bu bozulmamış Amazon yağmur ormanlarının ortasında bile, biz de dahil olmak üzere insanların neden olduğu iklim değişikliğinin küresel etkilerini görüyoruz” dedi.
Jirinec ve meslektaşları, Manaus şehri yakınlarındaki bir araştırma yerinde, Brezilya Amazonya’sında 40 yılı aşkın saha çalışmasında yakalanan, ölçülen, tartılan, bacak bandıyla işaretlenen ve serbest bırakılan 15.000’den fazla bireysel kuş hakkında toplanan verileri inceledi.
Toplamda 77 yağmur ormanı kuş türünü araştırdılar.
Veriler, 1980’lerden beri neredeyse tüm kuşların vücutlarının azaldığını veya hafiflediğini ortaya koydu. Şu anda üzerinde çalışılan tüm türler, 1980’lerin başlarında olduğundan daha düşük bir ortalama kütleye sahiptir.
Toplamda 36 tür, 1980’den beri her on yılda vücut ağırlıklarının neredeyse yüzde 2’sini kaybetti. 1980’lerde yaklaşık 30 gram ağırlığındaki ortalama bir kuş türü için popülasyon şimdi ortalama 27.6 gramdır.
Ayrıca, türlerin 61’i kanat uzunluğunda ortalama bir artış gösterdi ve türlerin tümü kütle-kanat oranında ortalama bir azalma gösterdi.
‘Bu kuşların boyutları çok fazla değişmiyor. Oldukça ince yaratılmışlar, bu nedenle popülasyondaki her kuş birkaç gram daha küçük olduğunda, bu önemli bir değişikliktir”
“Pencerenizden dışarı bakar ve orada ne gördüğünüzü düşünürseniz, koşullar 40 yıl önceki gibi değil ve büyük olasılıkla bitkiler ve hayvanlar da bu değişikliklere tepki veriyor. “
Çalışma Science Advances dergisinde yayınlandı