Belediyelere yönelik Sayıştay tarafından yapılan 2023 denetim raporlarına göre AKP’li Bitlis Belediyesi, belediyede çalışan memur personelinin adli sicil kontrollerinin yapmadığını ve kent temizliği için belediyenin personelini kullanmak yerine pazarlık usulü ihaleyle hizmet alımı yaptığını açıkladı.
Sayıştay denetçileri, belediyede çalışan memur personelin adli sicil kayıtlarının kontrollünün yapılamadığına belirterek memuriyeti son bulması gereken kişilerin kurumda çalışabilme riskinin olduğuna dikkat çekti.
Hazırlanan raporda, “Görüleceği üzere belirli suçlarda hüküm giyme ile kasıtlı suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreli suç işleyen kişinin memur olma şartlarını sağlamadığı durumda memuriyetin son bulacağı belirtilmiştir. 5237 Türk Ceza Kanunu’nun 51’inci maddesinde “Hapis Ceza Ertelemesi” düzenlenmiş olup cezanın ertelenmesi, hükümlünün belli bir süre denetim altında tutularak cezanın cezaevi dışında infaz edilmesi anlamına gelmektedir. Başka bir ifadeyle mahkeme tarafından mahkumiyet kararıyla belirlenen hapis cezasının cezaevinde infaz edilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesidir. Erteleme, bir cezanın infazı kurumudur. Yani memur tarafından memur olma şartlarını bozacak bir suç işlemesi halinde bu suçun ceza ertelemesine konu olsa da memuriyetin sonlanması gerekmektedir. Yapılan incelemelerde İdare tarafından personeline ilişkin olarak böyle bir veri akışı ve kontrolünün bulunmadığı görülmüştür. Bu durum memuriyeti son bulması gereken kişilerin kurumda çalışabileceği gibi riskleri ortaya çıkarmaktadır. Sonuç olarak İdare tarafından bu risklerin ortadan kaldırılması adına ilgili Bakanlık veya kuruluşlarla gerekli yazışmaların yapılması ve böylece yaşanılabilecek risklerin ortadan kaldırılması gerekmektedir” denildi.
Kent temizliğinin belediyeye ait şirket personeli tarafından yapılması gerekirken idarenin 8 ay süreyle kent temizliği için ihale yapmasının mevzuata aykırı olduğunu açıkladı. Raporda, “Yapılan incelemelerde İdare tarafından kent temizliği hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak yapıldığı görülmüştür. Söz konusu hüküm çerçevesinde belediyelerde genel kent temizliği hizmet alım işinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak yapılamayacağı bu ihtiyacın belediye şirketlerinden karşılanacağı açık bir şekilde ifade edilmiştir. Ancak yapılan incelemelerde İdarenin 8 ay süreyle genel kent temizliği için personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yaptığı ve alımın 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun pazarlık usulu olan 21’inci maddesinin (b) bendi gereği yapıldığı tespit edilmiştir. Bu şartlar altında gerek 696 sayılı KHK hükümlerine gerekse 4734 sayılı Kanunun 62’nci maddesine aykırı olarak ihaleye çıkılmasından dolayı belediye şirketlerinden halihazırda çalışan personel tarafından karşılanması gereken işçilik hizmetlerinin ihale yapılarak dışardan karşılanması mevzuata aykırı olup kent temizliği hizmet alımının personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak yapılmaması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.