SAHİLLERDE ÇEVRE FELAKETİ VAR DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?

Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Fethiye Körfezi’nde suyun renginin sarı ve yeşile dönmesi vatandaşlar arasında tartışmalara neden oldu.

SAHİLLERDE ÇEVRE FELAKETİ VAR DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?
Yayınlama: 29.07.2019
160
A+
A-

Fethiye’de denizin renginin sarı yeşil karışımı bir renk alması sonucu vatandaşlarda tedirginliğe neden olan bu görüntü hakkında araştırma başlatılmıştı.

Tedirginliğe neden olan görüntü hakkında araştırma sonrası deniz yüzeyinin sarı ve yeşil renge dönüşmesinin alglerden kaynakladığı belirlenmiş, üzerinden 1 ay geçmesine rağmen kötü görüntünün ve kokuların sürmesi Fethiye’de vatandaşları ikiye böldü. Böyle giderse 15 yıl sonra körfezde yürüyemeyecek hale geleceğini vurgulayan vatandaşlar:
“Fethiye körfezine derelerden karışmakta olan; mil, kil, kum ve kimyasal atıklar Fethiye körfezinin doğal dengesini bozarak yok olmasına neden oluyor. Böyle giderse 15 yıl sonra körfezde yürüyemeyecek hale gelecek. Körfezi doldurup balçık yığını hale getiren derelerde ıslah çalışması ile kum ve milin gelişinin engellenmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı. Körfezin renk değişimini, güneş ışığının suyla etkileşimi belirlendiğini belirterek; körfezin renk değiştirme olayı tamamen iklim değişikliği ile alakalı bir durum olduğunu savunan vatandaşlar da oldu. Yaşanan bu gelişmeler üzerine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Fakültesi Su Kaynakları Anabilim dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik’e Körfezin renk değişiminin nedenlerini sorduk.

Su molekülleri normal şartlar altında güneş ışığının sadece mavi dalga boyuna sahip olan kısmını yansıttığını belirten açıklamasında Doç. Dr. Ceyhun Özçelik:
“Su molekülleri normal şartlar altında güneş ışığının sadece mavi dalga boyuna sahip olan kısmını yansıtır. Eğer su yeşilse su içerisindeki mikroorganizmaların (plankton) fazlalığını gösterir. Bu mikro organizmalar yaşayabilmek için güneş ışığını kullanarak fotosentez yaparlar ve klorofil üretirler. Klorofil de tıpkı yeryüzündeki bitkiler gibi yeşil ışığı yansıtırlar ve yeşil görünüme yol açar.    Mikroorganizmalar ne kadar fazla ise su o kadar yeşil görünür. Bu mikroorganizmaların yaşaması için azot fosfor gibi besin gerekir. Sorun bu besinin nereden geldiğidir. Yani körfeze atık boşaltımı olup olmadığıdır. Planktonlar, bakteri, alg, protooza biçiminde olabilirler. Algler suda doğal yapının bir parçası olsalar da konsantrasyonlardaki artışla kötü koku ve çamurlaşmaya ve oksijen azalmasına yol açabilirler. Dolayısıyla, kirlenmiş suyun önemli göstergelerinden biri Alg konsantrasyonundaki artışıdır. Bu da klorofil  ile (yeşil renkle) ölçülür. Suda kanalizasyondan veya tarımsal gübre den kaynaklı atıklar yüksek miktarda klorofil ve alg oluşmasına nedendir. Yetkililer numene alıp su kirliliği parametrelerine ait ölçümler gerçekleştirerek kolaylıkla bir değerlendirme yapabilirler.” İfadelerini kullandı.

Türkiye'nin siyaset, medya ve gerçekçi haberlerinin yer aldığı haber portalı