Sağlık Sektöründe Kriz Büyüyor: Cihazlar Temin Edilemiyor, 81 İlde Ameliyatlar Durdu

81 ilde ameliyatların durduğunu söyleyen (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten “Bugün geçmiş olsun dediğimiz hastalarımız için başınız sağ olsun demeyi istemiyoruz bakanlık ivedilikle bu sorunu çözsün” dedi.

Sağlık Sektöründe Kriz Büyüyor: Cihazlar Temin Edilemiyor, 81 İlde Ameliyatlar Durdu
Yayınlama: 08.12.2021
8
A+
A-

Dövizdeki ve enflasyonundaki artışa rağmen ürün fiyatlarının hala güncellenmediğini belirten Sağlık Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Daşcı, “6 Aralık’tan itibaren hastanelerden gelecek ürün taleplerine cevap veremeyeceklerini” duyurmuştu.

Bu duyurudan sonra hastanelerde yaşananları halktv.com.tr’ye anlatan Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Türkiye’deki tüm Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde ameliyatların durduğunu hastaların hayati riskleri olduğunu ifade etti.

Ökten “Bugün geçmiş olsun dediğimiz hastalarımız için başınız sağ olsun demeyi istemiyoruz bakanlık ivedilikle bu sorunu çözsün” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten

“Biz pazartesi gününden beri ameliyatlarda kullandığımız tıbbi malzemeleri temin edemiyoruz. Ameliyatları yapamıyoruz. Bu durum sadece Türkiye’nin belli başlı illerindeki hastanelerde olmuyor. Tüm yurt genelinde sıkıntı var.

İstanbul’da , Kars’ta, Antalya’da Sinop’ta yani 81 ilin hepsinde beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatları durdu” diyen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten sözlerine şöyle devam etti:

 Döviz kurundaki oynamalar nedeniyle hastanelere medikal malzeme sağlayan firmalar mağdur olduklarını söyleyerek 6 Aralık Pazartesi gününden beri malzeme vermiyor. Bizler de ne acil ne de normal hastalarımızı ameliyat edemiyoruz. Hastalarımızın hayati tehlikeleri söz konusu.

Dolar ile gelen malzemelere Sağlık Bakanlığı ve SGK kuru 4 lira olarak belirliyormuş. Dolar bugün oldu 14 lira. Bir de ameliyat malzemesi veren firma bu 4 lirayı da bir yıla yakın sürede tahsil ediyormuş. Bu nedenle çalıştığımız çoğu firma ya kapandı ya da bize malzeme vermiyor.

Yani sosyal medyada dolaşan ‘medikal firmalar Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlara malzeme vermiyoruz’ sözü doğru. İki ay sonrada ilaç krizi yaşanacak. Sağlık alanında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz.

Adana Şehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği Eğitim Sorumlusu Ökten, hastanede yaşananları “Kendi bölümümden örnek vermem gerekirse benim uzmanlık alanım beyin ve sinir cerrahisi. Skolyoz ameliyatı, omurga kırıgı ve ya eğriliği ameliyatı yapıyoruz. Biz ameliyatta sipral implat dediğimiz vidalar veya başka malzemeler kullanıyoruz

Bu malzemelerin muadili yok. Bu malzemeleri de bize firmalar veriyor. Ama şu an medikal malzemeleri vermedikleri için ameliyatları yapamıyoruz. Omurga kırığı olan bir hastayı şu an ameliyat edemiyoruz. Ortopedi de böyle bir durum var. Hastaların hayati tehlikesi bulunmakta. Nereye kadar ameliyat olmadan duracak orasını da Allah bilir” sözleri ile ifade etti.

“Bu durumu hastanelerin idarecileri de bakanlık yetkilileri de biliyor. Herkes biliyor. Bakın ameliyatlar gerçekten durdu. Bizim bir depomuz yok, elimizde yedek malzememiz yok. Ameliyat sırasında ve ya kısa süre öncesinde malzemeci aranıyor. Hasta yakınlarına malzeme listeleri imzalatılıyor ve öyle alınıyor.

Önceden alınıp bekletilmiyor. Bir trafik kazası olsa ve hasta ameliyat olması gerekse yok olamıyor. Durum kısaca bu” diyen Ökten “Hastalarımıza geçmiş olsun diyelim başınız sağolsun demek istemiyorum” dedi.

‘Üniversite hastanelerinde sorun büyük‘

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, özellikle üniversite hastanelerinde ciddi tıbbi malzeme sorunu bulunduğunu söyledi.

Firmaların ihalelere bile girmediklerini belirten Küçükosmaoğlu, şunları kaydetti: “Bakanlık iktidarın yüzü olarak gösterilen şehir hastanelerini süspanse etmeye çalıştı ama oralarda da sorun var. Üniversite hastaneleri kilitlendi. Sorun kronikleşmiş durumda. Birçok ameliyat yapılamıyor, hastalar dışarıya gönderiliyor.

Malzeme eksikliği, temin edilememesi, büyük, nitelikli ameliyatların yapılmasının önünde engel. Ek malzeme gereken hastaların ameliyatında büyük sıkıntı var. Özellikle, ortez, protez, kalp pili, balon gibi dışarıdan alınan her türlü malzemenin temininde sorun var. Bu durum kamu hastanelerine de benzer şekilde yayılacaktır”

ORDER-TÜSAN-TOBDER-TÜDER MALZEME VERMEYİ DURDURDU

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumlarına tıbbi malzeme tedarik eden medikal firmaları ve bunların bağlı bulunduğu ORDER-TÜSAN-TOBDER-TÜDER, 6 Aralık 2021 Pazartesi gününden itibaren hastanelere ortopedi ve beyin cerrahisi alanlarındaki her türlü tıbbi cihaz ve medikal malzemenin satışının durdurduğunu açıkladı.

ORDER-TÜSAN-TOBDER-TÜDER Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na yazdıkları dilekçede Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödeme listesinde bulunan ürünlerin yıllarca güncellenmediğini yazdı. Sağlık Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Daşcı, ”Ürün taleplerine cevap veremeyecek hale geldik, 6 Aralık’tan itibaren hastanelerden gelecek ürün taleplerine cevap veremeyeceğiz. Maalesef, üzülerek bunu bildirmek durumundayız” dedi.

ORDER-TÜSAN-TOBDER-TÜDER’in SGK’ya yazdığı dilekçeler:

min

Türkiye'nin siyaset, medya ve gerçekçi haberlerinin yer aldığı haber portalı