12 Yılda Sadece Başarıyı Konuşan Dernek: GÜNEYDOĞUM
Güneydoğum Derneği… Toplumsal sorunların odak noktası olmuş bir dernek. Tüm imkânsızlıklarına rağmen, gönüllülük esasıyla yaptığı çalışmalar azımsanmayacak, içine-içeriğine bakılmadan geçilmeyecek kadar önemli ve çoktur.
12 Temmuz. Onun kuruluş yıldönümüydü.
Kurulduğu günden beri Doğu-Güneydoğu’nun sosyal ve ekonomik sorunlarını her alanda incelemeye alan ve işleyen dernek, çalışmalarını Güneydoğu dışına taşıyarak birçok il, ilçe, yörede bilimsel toplantılar yapmıştır.
12 Temmuz 2005 yılında kuruldu. Kurucu üyelerinin çoğunluğu Güneydoğulu değil ama orada görev yapmış, bölgeyi iyi tanıyan kişilerdi. Güneydoğu’nun iç ve dış mihraklar tarafından siyasete bu denli alet edilmesinin ülkeye zarar verdiğini düşünen bir grup, 12 yıldır gönüllülük esasına dayalı özveriyle çalışmaktadır.
Ne bir AB projesi ile uğraşmış ne de para eksenli çalışmalara önem vermiştir. Hiçbir siyasi görüşün etkisine girmemiş, hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmamış, hiçbir kurumun gölgesinde kalmamıştır. Çalışmalarını her kesimle, her kurumla, bölücü duruş dışındaki her siyasi anlayışla yapmış, toplumu kucaklayan mesajlar taşımış, dezavantajlı kitlelerin sorunlarını analiz ederek çözümler istemiştir. Tüm çalışmalarında siyasetin dışında kalmaya özen göstererek polemiklerden ve gereksiz tartışmalardan uzak durmayı hedeflemiştir.
Güneydoğum Derneği, 12 yıllık çalışma hayatında Güneydoğu’nun tüm illerinde, bazı ilçelerinde ve köylerinde, eğitimden sağlığa, sokak çocuklarından kadın, şiddet, uyuşturucu gibi birçok konuya eğilmiş, göçer gruplarının yaşamsal sorunlarını ele almış, ekonomik konuları irdelemiş, sorunlu çevrelere yönelmiştir. Kısacası sosyal devlet olma ilkesi doğrultusunda devlete mesajlar vermeye, raporlar sunmaya yönelik çalışmalarının biri birini izlemiştir. Yaptığı panel, sempozyum, çalıştay gibi bilimsel toplantıların sayısı 100’den fazla olmuştur.
Çalışmalarını Güneydoğu bölgesi ile sınırlı bırakmayan Güneydoğum Derneği, Mersin, Antalya, Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerde de panel ve çalıştaylar düzenleyerek önemli toplumsal sorunları dile getirmiştir. Yaklaşık 4 yıldır sürdürdüğü Toros Yörükleri konulu çalışmaları geniş yankı uyandırmış, ilgiyle karşılanmıştır. Halen Toroslarda Yörüklerin çeşitli yerlerdeki mekanlarına giderek onların sorunlarını işlemeye devam etmektedir.
Geniş kapsamda ele aldığı ve hazırladığı raporları hem ilgili kurumlar hem de kamuoyu ile paylaştığı konulardan bazıları:
Güneydoğu Konar Göçerleri, Sokak Çocukları, Türkiye’de Kadının İşgücündeki düşüklüğü, Aile içi ve sokakta şiddet, Türkiye ve dünyada uyuşturucunun acımasız yüzü, Toros Yörüklerinin yaşamsal sorunları, doğu-Güneydoğu Enerji kaynakları, Türkiye’deki Suriyeliler.
Tüm bu konuları geniş açıdan ele almış, analiz etmiş, çözümler önermiş, bu çalışmaların kitaplarını yayınlayarak ilgili çevrelere dağıtmıştır.
12 yıllık çalışma hayatına, bir kuruşsuz çıktığı yolda, hiçbir kesimden bir kuruş beklemeden ve bir kuruşu olmadan bir dolu çalışma ve başarıyı sığdıran Güneydoğum Derneği, zaman zaman “bu nedir” diye soranların merakı olmaktadır. Sorunun en kısa cevabı ise ”gerçek sivil toplum anlayışı” olarak algılanmalıdır. Derneğin adında bir sahiplenme, bir sevgi, bir kucaklama saklıdır. Adıyla, ortaya koyduğu tavrıyla, yaptığı çalışmalarıyla; çıkarsız, beklentisiz, gerçek vatanseverliğin mesajını yüklenmiştir.
Tüm çalışmalarında işbirliği yaptığı, lojistik destek aldığı kurum, kuruluş ve kişilerin de katkısı bu başarılarda önem taşımıştır. Destekleyen, birlikte çalışma yapan her kesime, kuruma, kişilere ve tüm dernek mensuplarına sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
12 yılda bu kadar çalışmayı sadece beklentisiz özveriyle başarabilen bir derneğin, gerçek sivil toplum budur dedirten duruşuna, gelecek yılların da olumlu yansıması, verilen tüm desteklerin devam etmesi dileğiyle.