Yurttaşlar yoksullukla ve peş peşe gelen zamlarla boğuşurken bir yandaş vakfın daha vergiden muaf tutulduğu açığa çıktı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla iktidara yakın iş insanlarının derneği olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Genel Başkanı ile birçok AKP’nin yönetiminde yer aldığı vakfı vergiden muaf tutuldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı “Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıfların Listesi’ne” 7 Temmuz’da merkezi İstanbul’da olan Akyuva Vakfı’nın da eklendiği açıklandı. Vakfın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, vakfın başkan yardımcısı, aynı zamanda da MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı.
Vakfın yönetiminde, AKP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi olan ve iktidara yakınlığıyla bilinen İlim Yayma Cemiyeti’nin de avukatlığını yapan Selçuk Kar ile 2015 yılında AKP’den Van milletvekili aday adayı olan Adnan İnanç da yer alıyor. İnanç, AKP’li Binali Yıldırım’ın başbakanlığı döneminde Başbakanlık danışmanı olarak atanmıştı. Vakfın Mütevelli Heyeti’nde ise eski MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan bulunuyor.
Vakfın internet sitesin vakfın kuruluşuna dair, “İstanbul’da inşaat sektöründe faaliyet gösteren Akyapı İnşaat ortakları olarak, yıllardır inşaat sektöründeki çalışmalarımızın ve Rabbimizin bize nasip ettiği imkanların ebedi bir kazanca dönüşmesi için niyet ettiğimiz bir Vakıf kurma düşüncesi, 2015 yılı başında Akyuva Vakfı’nın Kurulması ile ete kemiğe büründü” ifadelerine yer veriliyor.
306 VAKIF VERGİDEN MUAF
Türkiye’de yaklaşık olarak 5 bin 500 civarında olan vakıflardan bugüne kadar 306’sına vergi muafiyeti hakkı tanındı. Bu 306 vakfın 117’si de AKP döneminde vergiden muaf tutuldu.
Vergiden muaf tutulan bu 117 vakfın arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) ve Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı (Okçular Vakfı) ile kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) da yer alıyor.
Erdoğan, damadı Berat Albayrak’ın yöneticisi olduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı ile diğer damadı Selçuk Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın da vergi muafiyetinden yararlanmasını sağladı.
Nisan 2021’de ‘Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ’de yer alan “Vakıflara, Maliye Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınabilir” ibaresi, “Vakıflara, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınabilir” olarak değiştirildi. Yani, vakıflara vergiden muaf tutuma yetkisi de bu değişiklikle birlikte Erdoğan’a verildi.
KAYNAK: BİRGÜN