Virüsten etkilenendiği teyit edilenlerin sayısı resmi olarak 50 iken İngiliz bilim insanları bunun 1700’er kadar çıkabileceğini düşünüyor.

Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde bu virüsten etkilenen 2 kişi ölmüştü. bunun üzerine Singapur ve Hong Kong, Wuhan’dan hava yoluyla gelen yolcularda tarama yapmaya başladı, Amerikalı yetkililer de San Francisco, Los Angeles ve New York havalimanlarında Cuma gününden itibaren benzer tarama uygulamaları başlatacaklarını duyurdu.
Virüsün çıkış noktası Çin’in Wuhan şehri. Ama Tayland’da iki ve Japonya’da da virüsle bağlantılı bir vaka görüldü. uzmanlar, Wuhan’dan çıkan üç vakanın başka ülkelerde görülmesi, kayda geçirilenden çok daha fazla vaka olabileceğine işaret edebileceğini düşünüyor. Araştırmanın yayımlanmadan önce internete konan bulgularına göre hesaplamalar, virüsle bağlantılı yaklaşık 1.700 vaka olduğuna işaret ediyor.
Çinli yetkililer, virüsün bir kişiden diğerine geçtiğini teyit eden bir vaka olmadığını, Wuhan’da bir pazardaki bozuk deniz ürünlerinden ve diğer yaban hayvanlarından bulaştığını söylüyor.
Uzmanlar ise insandan insana bulaşma ihtimalini yok saymıyor: “Yine de insandan insana bulaşma ihtimali eskisine kıyasla daha fazla ciddiye alınmalı.” diyorlar.
Yetkililer, Corona virüsleri hakkında bildiklerimizden yola çıkarsak, asıl olarak hayvandan insana bulaşmış olmasının çok mümkün olmadığını düşünüyor
Yeni bir virüsün nasıl yayıldığını tespit etmek, tehdidin değerlendirilmesinde de kritik bir rol oynuyor.
Hastalardan alınan örnekler laboratuvarlarda incelemeye alındı. Çin’de ve Dünya Sağlık Örgütü’ndeki yetkililer, enfeksiyonun corona virüsü olduğu sonucuna vardı. Geniş bir aileye sahip olan corona virüslerinden yalnızca altısının (eğer yeni virüs de kanıtlanırsa yedisinin) insanlara bulaştığı biliniyor.
Corona virüsleri hafif durumlarda soğuk algınlığı etkisi gösteriyor ama ağır vakalarda da şiddetli sonunum yetmezliğine neden oluyor. Buna, SARS (ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu) deniyor. Çin’de 2002’de görülen SARS salgınında virüsün bulaştıüı 8.098 kişiden 774’ü ölmüştü.