Çalık Holding, Soner Yalçın’a 24 Mayıs’ta yazdığı “Financial Times ve Spiegel” yazısı için tekzip gönderdi.
Çalık Holding’in Sözcü gazetesine gönderdiği cevap ve yalanlama metninde şunlara yer verildi:
Şirketimiz hakkında kamuoyuna yanlış bilgi verildiği ve bu durumun da kamuoyu nezdinde yanıltıcı sonuçlara neden olacağı görülmüş, bu itibarla söz konusu yayınla ilgili olarak kamuoyunu doğru şekilde aydınlatmak amacıyla Şirketimiz adına bir açıklama yapma ihtiyacı hâsıl olmuştur.
Söz konusu yayında yer verilen hususlar temelsiz bilgilere dayalı olup, kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.
Dünyanın 5 kıtasında ve 17 ülkesinde enerji, inşaat, madencilik, finans, tekstil ve telekom sektörlerinde faaliyet gösteren, faaliyetlerinin ve gelirlerinin çoğu yurtdışında gerçekleşen ve uluslararası bir yapılanmaya sahip olan Çalık Holding’in diğer birçok uluslararası şirket gibi yurtdışı faaliyetlerini organize etmek amacı ile yurtdışında iştirakler kurması ve banka hesapları açması olağan ve tamamen yasaldır.
19 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda Varlık Barışı olarak da adlandırılan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunda daha önceki vergi affı ve varlık barışı kanunlarında yer aldığı gibi, yurtdışı iştiraklerin karlarının yurda getirilmesi veya tasfiye halinde tasfiye sonucu elde edilen kazançların vergiden istisna edilmesine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır. Bu kapsamda Çalık Holding’in söz konusu iddiaya konu edilen nitelikte bir iş ve işlem gerçekleştirmediği de sabittir. Kamuoyu nezdinde olumsuz intiba yaratacak gerçek dışı, maksatlı yayın ve yorumlarla Çalık Holding’e yönelik asılsız iddialarda bulunulmasını kesin olarak reddettiğimizi belirtiriz.
Yıllardır ülkemizi yurtdışı ve yurtiçinde başarıyla temsil eden Çalık Holding, bugüne kadar faaliyette bulunduğu tüm ülkelerde yasalara uygun şekilde ve etik değerleri gözeterek çalışmıştır ve bundan sonra da bu prensipler doğrultusunda çalışmalarını sürdürecektir.
Her türlü yasal yola başvurma hakkımızı saklı tutmakla beraber, haberde bahsi geçen iddia, yorum ve açıklamaları kesin bir dille reddettiğimizi kamuoyuna duyururuz.
Saygılarımızla
Çalık Holding A.Ş.
NE YAZMIŞTI?
Varlık Affı, Berat Albayrak ve Çalık Holding ilişkisini yazan Soner Yalçın, “Berat Albayrak 2011’de Çalık Grubu’nun yöneticisi iken, grubun Dubai’de bulunan milyonlarca Euro’sunu vergi vermeden Türkiye’ye getirmek istiyor. 2012’de örtülü firma isimleriyle İsveç’te 4, Malta’da 8 ayrı hesap açılıyor. 2013 yılı sonu Berat Albayrak, Çalık Grubu’ndan ayrılıyor. 2015 Haziran seçiminde AKP’den milletvekili ve sonra Enerji Bakanı oluyor. 2016 baharında Çalık Grubu’ndan S.K, mail atarak Albayrak’tan ‘Vergi Affı Yasası’ istiyor. Bir ay sonra S.K ‘Vergi Barışı’ başlığı altında Albayrak’a bir ‘vergi affı yasa taslağı’ yolluyor. Albayrak, Maliye Bakanı ile konuşup, taslakta bazı küçük düzeltmeler yapıp ‘Tamam mı?’ diye 21 Haziran 2016’da geri yolluyor. Başbakan Binali Yıldırım tasarıyı iki gün sonra TBMM’ye sunuyor. 22 Temmuz 2016’da ‘Vergi Barışı’ TBMM’den geçiyor.” diye yazmıştı.
Soner Yalçın’ın 24 Mayıs tarihli Sözcü’deki yazısının ilgili bölümü şöyleydi:
ALMANYA VERSİYONU
Spiegel, Almanya’nın dünyada tanınmış dergisi.
Cumartesi günü piyasaya çıkacak olan sayısında yer alan konuları Spiegel Online’da yayınlamaya başladı: Malta Dosyaları (Malta Files)
Haberin üst başlığı “Erdoğan’ın damadı ve Dubai’deki milyonlar” başlığını taşıyor.
“Bu olay Erdoğan devletinde politika ve sermaye arasındaki ilişki açısından öğretici bir derstir. Türk başkanının damadı büyük şirketin şefi olarak milyonlarca dolarlık vergiyi kaçırmak istedi. Yasal değişiklikten sonra bu sağlandı.”
Haberdeki iddialar, 17-25 Aralık FETÖ operasyonunu akla getiriyor; Almanya versiyonu!
İddiaya göre…
– Berat Albayrak 2011’de Çalık Grubu’nun yöneticisi iken, grubun Dubai’de bulunan milyonlarca Euro’sunu vergi vermeden Türkiye’ye getirmek istiyor.
– 2012’de örtülü firma isimleriyle İsveç’te 4, Malta’da 8 ayrı hesap açılıyor.
– 2013 yılı sonu Berat Albayrak, Çalık Grubu’ndan ayrılıyor. 2015 Haziran seçiminde AKP’den milletvekili ve sonra Enerji Bakanı oluyor.
– 2016 baharında Çalık Grubu’ndan S.K, mail atarak Albayrak’tan “Vergi Affı Yasası” istiyor. Bir ay sonra S.K “Vergi Barışı” başlığı altında Albayrak’a bir “vergi affı yasa taslağı” yolluyor.
– Albayrak, Maliye Bakanı ile konuşup, taslakta bazı küçük düzeltmeler yapıp “Tamam mı?” diye 21 Haziran 2016’da geri yolluyor.
– Başbakan Binali Yıldırım tasarıyı iki gün sonra TBMM’ye sunuyor.
– 22 Temmuz 2016’da “Vergi Barışı” TBMM’den geçiyor.
– Bir ay sonra Erdoğan yasayı imzalıyor.
– Çalık’ın milyonları yasal yoldan ülkeye serbestçe giriyor.