Suriye’nin kuzeyindeki terör koridoruna yönelik düzenlenen Barış Pınarı Harekatı’nın 9.gününde Mehmetçiğin ilerleyişi sürüyor. MSB’nin açıklamasında, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısının 673 olduğu belirtildi.

Türkiye’nin Suriye’de terör örgütü PKK uzantısı YPG güçlerine karşı düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı 9. gününde.
Milli Savunma Bakanlığ yaptığı açıklamada: “Barış Pınarı Harekatı’nda etkisiz hale getirilen PKK/YPG’li terörist sayısı toplam 673 oldu” dedi.
Tel Abyad ve Resulayn’da başlayan Barış Pınarı Harekatı’nın 7’inci gününde ise, gözler Fırat’ın batısındaki Menbiç’e çevrildi. Menbiç’in kuzeyindeki Cerablus’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hareketliliği arttı.
ABD GÖZLEM NOKTASINI BOŞALTTI
Suriye’de Ayn el Arab’ın güneyindeki ABD’ye ait gözetleme noktası boşaltıldı.
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait 30 tank ve yaklaşık 700 Türk komandosu, Barış Pınarı Harekatı’nda Cerablus’dan Fırat’ın üzerine kurdukları seyyar köprüyle Zormağara bölgesine geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri, Menbiç’in doğusunu da yoğun ateş altına aldı.

Harekatta Tel Abyad ve Rasulayn’da kontrolün sağlanmasının ardından, bordo bereliler ve komandolar Menbiç’e takviye güç olarak ilerlemeye başladı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Suriye Milli Ordusu ile Suriye’nin kuzeyinde terör örgütleri YPG/PKK ve IŞİD’e karşı yürüttüğü harekat devam ediyor. Harekat kapsamında Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Rasulayn kırsalındaki terör mevzileri ateş altına alınıyor.
Terör hedefleri yoğun obüs atışlarıyla vurulurken, bölgeden dumanlar yükseliyor.Kentteki çatışma ve patlama sesleri, Ceylanpınar’dan duyuluyor.
Öte yandan partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ”Adım adım ilerleyerek şu ana kadar bin 220 kilometrekare alanı temizledik” dedi.
Güvenlik kaynaklarınca, Barış Pınarı Harekatı kapsamında 40’tan fazla teröristin güvenlik güçlerine teslim olduğu bildirildi.
Suriye’nin Rakka ve Tabga bölgelerinde terör örgütü YPG/PKK mensubu 600’e yakın teröristin kaçtığı belirlendi.
Başarıyla yürütülen harekat kapsamında Rasulayn’da kontrolün sağlandığı alanlarda mağara ve sığınaklarda patlayıcı temizleme çalışması yapan komando birlikleri, örgütün kentteki çeşitli noktalara inşa ettiği ve bazı sokak araları ile evlerin bahçelerinden giriş çıkışları bulunan tüneller tespit etti.
Yüzeyin yaklaşık 4 metre derinliğinde yer yer 2 ila 3 metre genişliğindeki tünellerin, istinat duvarlarıyla çevrelenmiş uzun koridorlardan oluştuğu ve birbirine bağlı farklı geçişlerin olduğu saptandı.
Mayın ve el yapımı patlayıcı tespit imha timi (METİ) ile bölgede çalışma yürüten komandolar, meskun mahal operasyonu ve arama tarama çalışmalarında başarıyla görev yapıyor.
Timler, mayın arama dedektörü ile yol ve kaldırımlarda tarama yaparken şüpheli görülen cisimler uzman ekiplerce etkisiz hale getiriliyor.
YPG’liler tarafından Suriye’den yapılan havan saldırısının, Nusaybin ile Şırnak’ın Cizre ilçesi arasında bulunan Demirtepe karakolu yakınına düştüğü bildirildi. Atılan havan topu nedeni ile bölgede bulunan kurumuş otlar alev aldığı öğrenilirken, bölgeye tedbir amacıyla ambulans sevk edildi.
BBC’de yayımlanan HARDTalk programına konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin konuştu. Çavuşoğlu, Rusya YPG unsurlarını Suriye ordusu eşliğinde bölgeden çıkartırsa, buna karşı çıkmayız” dedi.
Almanya Başbakan Angela Merkel, “Barış Pınarı” harekatının ardından ülkesinin Türkiye’ye silah satışını yasaklayacağını duyurdu.
Rusya’dan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı’na dair yapılan son açıklamada, “Türkiye sınırındakiler de dahil tüm ulusal toprakların meşru Suriye hükümetinin kontrolüne verilmesi gerekiyor” denildi.
Hollanda Başbakan Mark Rutte, “NATO’nun Türkiye olmadan yapamayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert Charles O’Brien ve beraberindeki heyeti Milli Savunma Bakanlığı’nda kabul eden Hulusi Akar, basında gerçek dışı haberler çıktığını belirterek tepki gösterdi. “Bu tür yalan haberlerle Silahlı Kuvvetlerimizin sahada gösterdiği hassasiyet ve başarıyı gölgelemeye çalışıyorlar. Bunların işe yaramayacağını bir kez daha ifade ediyorum” diyen Akar, TSK’nin envanterinde kimyasal silah olmadığını söyledi.