Mısır’da Aswan yakınlarında kazı yapan bir Mısır-İtalyan ortak misyonu, içinde yirmi mumya bulunan Greko-Romen dönemine ait bir mezar keşfetti. Kazılar, araştırmacılar tarafından Aga Khan Mozolesi çevresindeki alanda gerçekleştirildi.
Türbe, 1956 yılında, MÖ 6. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar 300’den fazla mezar içeren eski bir nekropol alanına inşa edilmiştir.
Arkeologlar, antik çağda mezar soyguncuları tarafından yağmalanan, ancak hala Greko-Romen döneminden kalma yirmi mumya içeren büyük bir aile mezarını ortaya çıkardılar.
Mezar iki bölümden oluşuyor. Birinci kısım, üzeri kerpiç tonozla örtülü kumtaşı bloklardan yapılmış girişi içeren dikdörtgen bir yapıdır. İkinci bölüm, girişten dört mezar odasının yer aldığı kayaya oyulmuş dikdörtgen bir avluya çıkıyor. Mezar odalarında, çoğu hala iyi korunmuş olan yaklaşık 20 mumya bulundu. Mısırbilim profesörü Patrizia Piacentini, “Bu, birden fazla aileyi içeren toplu bir mezardır” dedi.
İçinde hayvan kemikleri, çanak çömlek parçaları, adak masaları ve hiyerogliflerle yazılmış tabakları ve Ba kuşunun bir dizi ahşap heykeli bulunan mezar, ayrıca yanma izleri gösteren dikdörtgen bir yapıyla örtülmüştür. Yapının doğu duvarının yakınında bir mumya ile birlikte bakır bir kolye ve üzerinde “Nikostratos” adının yazılı olduğu Yunanca kazınmış bir levha ortaya çıkarılmıştır.
Mezarın kendisinde, araştırmacıların bir çocuğun mumyasını ve pişmiş toprak bir lahit buldukları bir giriş odası var, ayrıca keten veya papirüs katmanlarından yapılmış bir tür eski alçıyla kaplı Mısır cenaze maskesi bulundu.
Oda, içeri girenleri mumyaların çoğunun yerleştirildiği doğal ana kayadan kesilmiş dört mezar odasına götürüyor, ancak birkaç mezar, eski hırsızlar tarafından yağma izleri gösteriyor. Bölgede yapılan bir araştırma, Geç Firavun Dönemi’nden Roma Dönemi’ne tarihlenen, taş veya kilden yapılmış çok sayıda iyi korunmuş lahitin keşfine de yol açtı.
KAYNAK:BİZSİZİZ .COM