AB’Yİ TOKATLADIKLARINI SAYIŞTAY ORTAYA ÇIKARDI

Erdoğan Bayraktar’ın bakanlığı dönemini kapsayan 2013 yılına ilişkin Sayıştay Denetim Raporu’nda skandal bir detay ortaya çıktı.

AB’Yİ TOKATLADIKLARINI SAYIŞTAY ORTAYA ÇIKARDI
Yayınlama: 23.12.2018
0
A+
A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Erdoğan Bayraktar’ın bakanlığı dönemini kapsayan 2013 yılına ilişkin Sayıştay Denetim Raporu’nda skandal bir detay ortaya çıktı. Sayıştay, AB fonlarından elde edilen paranın kayıtlara geçirilmediğini belirledi. Bakanlığın kayıtlara geçirmediği paranın miktarı da 144 milyon 500 bin Euro olarak açıklandı.

Bütün AB fonlarının ‘kamu kaynağı’ olduğunu belirten Sayıştay, bunun gibi bütün malî işlemlerin muhasebeleştirilmesi ve her muhasebe kaydının belgeye dayanmasının şart olduğunu bildirdi. Buna rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)” adıyla tahsis edilen AB fonlarına ait paraların kayıtlara geçirilmediğini vurgulayan Sayıştay, şunları dile getirdi:

“Çevre Operasyonel Programı kapsamında 31.12.2013 tarihi itibariyle 144 milyon 500 bin 437,66 Avro tutarında fon kullanımı olmuştur. Merkez Bankası nezdinde oluşturulan fona 122 milyon 843 bin 285,42 Avro Avrupa Birliği katkısı, 21 milyon 657 bin 152,25 Avro ise Bakanlık ve son yararlanıcı olan Belediyenin protokollerle belirlenen yüzdeleri oranında katıldıkları Ulusal katkı olmuştur. Bahis konusu bu fonlar, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu başta olmak üzere diğer ilgili mevzuat hükümleri gereğince kamu kaynağı olarak değerlendirilmemekte, raporlanmamakta ve bunun neticesinde yapılan yatırım ve edinilen mallar ilgili varlık hesaplarında takip edilmemektedir.”

BİLGİSAYAR DA KAYITTA DEĞİL: Sayıştay, AB Yatırımları Daire Başkanlığı tarafından 9 Ekim 2013 tarihinde IPA fonları kapsamında alımı yapılan toplam 114 bin 882,00 Euro tutarındaki, başta masaüstü, diz üstü ve tablet bilgisayar olmak üzere, çeşitli demirbaşların taşınır kayıtlarının yapılmadığını da belirledi.

Bakanlık ise savunmasında, bu konuda Hazine, Sayıştay ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa bir çalışma başlattığını belirterek, “Bulgulardaki hususlarla ilgili düzeltmeler Hazine Müsteşarlığı’nda yapılan çalışma neticesinde tamamlanacaktır” dedi.

Sayıştay, Bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nce ihale edilen bazı yapım işlerinde, sözleşmeye göre iş bitim tarihi geçmesine rağmen iş artışlarının yapıldığını belirledi. “Yapım İşleri Genel Şartnamesi”ne göre sözleşme konusu işlerin, idare tarafından yükleniciye verilen veya yüklenici tarafından hazırlanıp idarece onaylanan uygulama projelerine uygun olarak yapılmasının esas olduğuna vurgu yapan Sayıştay, “Oysa İdare, proje değişikliklerini, değişiklik yapılmaksızın işin tamamlanmasının fiilen imkansız olması şartını aramadan yüzde 10 iş artışı kapsamında yapmaktadır” dedi. Bakanlık ise bu konuda topu valilere attı ve “Valileri uyardık” diye savunma yaptı.

Türkiye'nin siyaset, medya ve gerçekçi haberlerinin yer aldığı haber portalı